marți, 27 decembrie 2022

Suprataxarea muncii part-time, cea mai mare dezamăgire din guvernarea lui Klaus Iohannis.


Oare de ce sâ faci bine cand poți să faci ceva groaznic într-o Românie încă needucată din multe puncte de vedere?

Klaus Iohannis a promulgat în Monitorul Oficial 1228 din 20 dec. 2022 ordonanța de modificare a Codului Fiscal, cu o serie de prevederi, printre care și suprataxarea contractelor part-time: https://monitoruloficial.ro/Monitorul-Oficial--PI--1228--2022.html

Această prevedere face parte dintr-o ordonanță, ordonanța 16 de modificare a Codului Fiscal, care a fost emisă de Guvern în luna august 2022 și a trecut de Camera Deputaților. Pe 16 noiembrie, a emis o lege privind această ordonanță, modificarea Codului Fiscal. A fost atacată partea cu supraimpozitarea contractelor part-time în zona Curții Constituționale, iar pe 14 decembrie, Curtea Constituțională a decis ca această prevedere este legală și trebuie aplicată. Se va aplica începând cu 01 ianuarie 2023.

Concret, contribuțiile sociale ale salariaților cu norme reduse vor fi plătite prin raportare la salariul minim aferent unei norme întregi și nu în funcție de numărul de ore lucrate.

De exemplu, dacă activezi zilnic 2 ore la 3 asociații de proprietari, în România vei fi impozitat de parcă ai fi lucrat non-stop.

Economistul Adrian Negrescu atenționează ca ar putea exista o criză pe piața locurilor de muncă, întrucât persoanele care lucrează cu jumătate de normă și au venituri mai mici decât cele prevăzute de un contract normal, și-ar putea pierde slujbele întrucât nu și-ar permite plata impusă de suprataxare.

„Acum sunt 1,1 milioane de contracte din care jumătate nu au în spate o plată de taxe integrală, deci sunt contracte afectate de această supraimpozitare. Dincolo de femeile de serviciu, cazul prezentat cam de toată lumea, vă mai prezint și cazul mamelor, femeile care stau cu copiii acasă și care-și permiteau să se ducă la serviciu 2 – 3 ore maxim pe zi. Și pentru aceste doamne va interveni această problemă și probabil vor rămâne fără acele locuri de muncă parțiale pe care le aveau”, a susținut Adrian Negrescu.

Economistul Adrian Negrescu precizează că legea este ,,fără cap și coadă” și nu ar fi fost fundamentată pe studii și cifre reale. ,,Dacă până acum la o oră de activitate plăteai 119 lei taxe, acum vei plăti 1.083 lei taxe valoare valabilă și pentru două ore”, transmite acesta.

Liderul USR Cătălin Drulă transmite că legea este complet greșită, mai ales în contextul în care vine într-o perioadă ce se definește printr-o inflație ce se ridică aproape de 17%, iar 35% din populația României se află în pragul sărăciei.

Accesează https://monitoruloficial.ro/e-monitor/
luna Decembrie, ziua 20, Partea I - 1228

marți, 20 decembrie 2022

Verifică gratuit dacă ești eligibil pentru digitalizarea companiei tale!

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va finanța prin PNRR – Pilonul 3 / C9 / i3, aproximativ 10.000 de companii cu până la 100.000 € pentru ca acestea să-și digitalizeze activitatea.

Proiectele se vor depune in perioada 1 februarie 2023 – 30 martie 2023.

Ce este necesar să faci?
Creează-ți un cont pe Smis.ro, verifică dacă firma ta este eligibilă, solicită o licență ”Smis” cadou și participă gratuit la webinarul Smis din 21 decembrie.


Dacă ești eligibil, îți poți scrie singur proiectul cu ajutorul platformei Smis®, prin aplicația suport în scrierea proiectelor ”DIGI-IMM”.

Verificarea este simplificată de parteneriatul cu Termene.ro – cea mai bună platformă cu date despre companii.

În platforma Smis® scrierea proiectului este GRATUITĂ.
Dacă dorești să descarci documentele (anexele) pentru aplicare ai nevoie de o licență.
Costul unei licențe Smis® pentru scrierea proiectului este de 980 lei + TVA.
În aplicația pentru scrierea proiectului îți configurezi cu ușurință planul de afaceri și cererea de finanțare iar aplicația îți generază automat planul de afaceri și declarațiile pentru depunerea proiectului.

Smis® în parteneriat cu NOD (Network One Distribution) – Microsoft Partner, oferă CADOU antreprenorilor, 1.000 de licențe pentru scrierea proiectului. Pentru a beneficia de o licenta gratuită este necesar să ai un cont pe Smis.ro

Aplicația Smis pentru eligibilitate și scrierea proiectului
În aplicație îți vei configura cererea de finanțare, bugetul proiectului și planul de afaceri.
Pentru fiecare reper bugetat, aplicația îți generează în mod automat cele două oferte de preț.
Ai acces la procedură, actualizări și documente oficiale, tutoriale, cursuri și webinarii exclusive.
De asemenea ai acces la statistici în timp real despre punctaje, concurență și șanse la finanțare, precum și la șabloane de proiecte (model).

Participă gratuit la webinarul Smis din 21 decembrie.

Alexandru Picioruș – CEO Smis®, alături de Mădălin Timiș – NOD Aademy Manager și Alexandru Băloi – Global Partner Solutions Director, Microsoft România, vor susține miercuri, 21 decembrie, începând cu ora 12:00, un webinar gratuit despre programul de digitalizare.


Mai multe detalii de la sursa, StartUp Cafe.

luni, 28 noiembrie 2022

Serviciul afisare nume beneficiar (SANB), util în prevenirea fraudelor online.


Băncile din România oferă clienților o nouă facilitate de verificare a identității beneficiarului real al plății prin Serviciul Afișare Nume Beneficiar (SANB), care are ca obiectiv prevenirea fraudelor în rândul clienților care efectuează plăți electronice și reducerea tranzacțiilor eronate generate de introducerea greșită a beneficiarului (a contului IBAN).

În faza pilot, Serviciul Afișare Nume Beneficiar este disponibil în prezent la CEC Bank, ING Bank și Libra Internet Bank, începând cu anul 2023 și alte bănci urmând să ofere această facilitate.

Serviciul Afișare Nume Beneficiar este pus la dispoziția băncilor conectate la Casa de Compensare a plăților interbancare de către TRANSFOND, pe bază de aderare.

Serviciul Afișare Nume Beneficiar este administrat de Asociația Română a Băncilor, ca serviciu adițional opțional la Schemele de transfer credit SEPA RON, în baza Convenției privind Schemele naționale de plăți și a mandatului dat de Banca Națională a României.

Baza de date SANB administrată de TRANSFOND este creată pe baza informațiilor transmise de către prestatorii de servicii de plată din România care oferă acest serviciu. Funcționalitatea este imediată la momentul inițierii unei plăți din canalul online al băncilor participante (Mobile sau Internet Banking) și este oferită gratuit clienților.

Practic, SANB asigură furnizarea și afișarea automată în ordinul de plată electronică a prenumelui și inițialei numelui beneficiarului plății, în momentul introducerii de către plătitor a contului IBAN al beneficiarului. În cazul unei plăți către o persoană juridică se va afișa plătitorului, pentru validare, o parte din denumirea firmei. Serviciul Afișare Nume Beneficiar este disponibil 24/7 în rândul băncilor participante la SANB.

Una dintre tipologiile de fraudă online prin manipularea plătitorului presupune transmiterea unui e-mail sau SMS prin care se solicită, în numele unor beneficiari cunoscuți precum furnizori de utilități sau alți furnizori de servicii, plata unor facturi, indicând coduri IBAN ale unor conturi proprii ale infractorilor, diferite de cele ale beneficiarilor îndreptățiți.


duminică, 6 noiembrie 2022

ANAF a publicat "lista albă" a firmelor fără datorii la stat.

Agenția Națională de Administrare Fiscală publică pe portalul propriu prima listă a contribuabililor persoane juridice care nu au obligații restante, aferentă trimestrului III al anului curent.

Lista cuprinde un număr de 571.300 de contribuabili persoane juridice care și-au declarat și achitat la scadență obligațiile fiscale de plată și care nu figurează în evidențele fiscale cu obligații bugetare restante.

Lista cuprinde denumirea contribuabilului și codul de identificare fiscală și este ordonată alfabetic. Totodată, există opțiunea interogării punctuale a informațiilor despre fiecare contribuabil după denumirea acestuia.

Conform procedurii de publicare condițiile ce trebuie îndeplinite cumulativ de către contribuabili la întocmirea listei sunt:
- sunt depuse pe perioada de prescripție a dreptului de a stabili obligații fiscale, toate declarațiile fiscale potrivit vectorului fiscal până la întocmirea listei. Această condiție se consideră îndeplinită și în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declarații fiscale, obligațiile fiscale au fost stabilite prin decizie, de către organul fiscal;
- au achitat la scadență/termenul de plată prevăzut de lege obligațiile principale și accesoriile în trimestrul pentru care se realizează publicarea listei;
- nu înregistrează obligații bugetare restante la data întocmirii listei.
 
De asemenea, în categoria contribuabililor care sunt cuprinși în listă fac parte și contribuabilii care se încadrează în situațiile prevăzute la art. 157 alin (2) și (3) din Codul de procedură fiscală, inclusiv cei care beneficiază de înlesniri la plată acordate potrivit legii și care se află în derulare.

În categoria contribuabililor care nu fac obiectul publicării sunt cuprinși contribuabilii care au fost declarați inactivi temporar de către Registrul Comerțului sau care au fost declarați inactivi potrivit dispozițiilor din art. 92 din Legea nr. 207/2015 cu modificările și completările ulterioare.

ANAF va publica lista contribuabililor persoane juridice care nu înregistrează obligații restante, trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare.


Lista poate fi vizualizată:

miercuri, 5 octombrie 2022

Fisa postului redevine obligatorie in firmele mici din RO!

Având în vedere că în România erau in 2021 aproximativ 500.000 de microîntreprinderi cu până la 9 salariați, precum și necesitatea asigurării creării condițiilor favorabile pentru dezvoltarea mediului de afaceri

Și ținând cont de evoluțiile în piața forței de muncă și în relațiile angajator-angajat în vederea instituirii unor relații de muncă mai flexibile, care trebuie să asigure crearea condițiilor pentru dezvoltarea mediului de afaceri, precum și să se asigure o debirocratizare consistentă la nivelul relațiilor de muncă,

Fișele postului au fost eliminate din Codul Muncii (vezi mai jos textul integral al acesteia) conform OUG 37/2021 (vezi mai jos textul integral al acesteia).

Eliminarea acestora documente i-au pus în dificultate pe salariații microîntreprinderilor.

Concret, prin acceptarea stabilirii în mod verbal a atribuțiilor postului, salariații nici nu ar fi putut proba că sarcinile le-au dus la îndeplinire și puteau fi sancționați, inclusiv prin cea mai dură sancțiune și anume desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

De asemenea, orice sancțiune putea fi contestată în instanță, iar atunci sarcina probei revenea angajatorului care, la rândul său, se afla în aceeași situație, neputând proba stabilirea atribuțiilor a căror neîndeplinire o invoca.

Chiar dacă salariatul și-ar fi exercitat dreptul de a contesta decizia de sancționare în instanță și ar fi obținut atât reintegrarea și plata unei despăgubiri egale cu drepturile de care a fost lipsit, nu poate fi ignorată situația dificilă în care s-ar fi aflat în toată această perioadă.

Acum, prin intermediul acestor fișe de post, nici angajatorii nu vor putea modifica unilateral și arbitrar atribuțiile și nici salariații nu vor putea invoca necunoașterea lor.

Fisa postului este un document juridic întocmit de angajator ce descrie succint atribuţiile şi drepturile ce îi revin unui angajat ce ocupă un anumit post în cadrul organizatiei angajatorului.

Fiecare angajator trebuie să deţină o organigrama care să definească schematic posturile din compania respectivă precum şi relaţiile dintre acestea.

Fișa postului reprezintă în esenţă îndatoririle ce îi revin angajatului, precum şi modul de îndeplinire a acestora atât timp cât este angajat pe un anumit post.

Fisa postului se întocmeşte în două exemplare (unul la angajator şi unul la angajat), se semnează şi se ştampilează de către angajator şi se semnează de angajat la momentul încadrării pe postul respectiv. Fișa postului poate fi modificată în orice moment de către angajator fără acordul angajatului, dar cu luarea la cunoştinţă de către acesta sub semnătură a modificărilor respective.

Fișa postului trebuie sa conţină minim următoarele elemente:
  • Denumirea angajatorului şi adresa acestuia;
  • Denumirea postului, categoria de posturi din care face parte (conform nomenclatorului naţional), precum şi numărul acestuia în organigramă;
  • Numele, prenumele şi CNP-ul angajatului;
  • Cui se subordonează în cadrul organizaţiei conform organigramei;
  • Cine i se subordonează în cadrul organizaţiei conform organigramei;
  • Relaţii de muncă : ierarhice, funcţionale şi de reprezentare;
  • Responsabilităţi, sarcini şi activităţi specifice;
  • Condiţii de muncă : spaţiul de muncă, timpul de muncă, condiţiile de mediu, solicitările postului de muncă, deplasări
  • Nivelul minim de studii şi specializarea (domeniul);
  • Experienţa profesională;
  • Cunostinte;
  • Aptitudini şi calităţi personale;
  • Nivel de salarizare, beneficii, prime anuale sau sporuri acordate;
  • Posibilităţi de promovare
  • Rubrica de semnături : data întocmirii şi semnătura persoanei care a întocmit fişa postului, data şi semnatura reprezentantului angajatorului, data luării la cunoştinţă şi semnătura persoanei care este încadrată pe postul respectiv.

miercuri, 31 august 2022

Revolut te ajută cu primul credit de nevoi personale din România.


Revolut este aplicaţia financiară care activează și în România cu peste 2 milioane de clienţi.

Revolut a făcut un mare pas și a anunţat, joi, 18 august. intrarea sa pe piaţa de creditare din țară.

Așadar, concurența se ascute mai ales pentru faptul că primul credit Revolut de nevoi personale negarantat din România, cu o sumă maximă de 125.000 lei, poate fi acordat în câteva minute.

Rata dobânzii este fixă pe toată perioada de creditare şi variază între 6,99% şi 15,59%, în funcție de profilul clientului.

Perioadă de rambursare a creditului este de maximum 60 de luni.

Cum poți obține creditul?
Simplu și în 3 pași:
1. Intri direct în aplicaţie.
2. Contractul de credit este semnat cu o semnătură electronică calificată.
3. Fondurile sunt puse la dispoziţie instant în contul clientului.

Fiecare client va putea:
  • să modifice data de rambursare lunară,
  • să efectueze rambursări parţiale sau totale direct din aplicaţie,
  • să-şi verifice extrasul de credit în orice moment.
De ce este atât de REVOLUTionar?
Deoarece este total transparent în privința costurilor.
Singurul cost perceput este dobânda.
  • Nu există comisioane de emitere
  • Nu există comisioane pentru rambursare anticipată
  • Nu există nici alte costuri ascunse.
Este util clienţilor cu un istoric de creditare al căror venit poate fi verificat online, într-o primă fază.

În curând, echipa Revolut va fi în măsură să adăuge şi alte categorii acceptate.

Produsul este oferit doar în moneda locală RON (LEI).

Produsul este disponibil 24/7 în aplicaţie.

Utilizatorii au libertatea de accesare a creditului cu uşurinţă oricând au nevoie de bani şi pentru suma de care au nevoie, fără bătăi de cap sau comisioane suplimentare, atunci când obţin un împrumut sau îl rambursează.

Primii pași pentru a obține un credit de nevoi personal sunt:
1. Descarcă aplicația Revolut de aici https://revolut.com/referral/valents8ep!SEP2-22-AR 
2. Fă-ți cont
3. Verifică-ți identitatea
4. Alimentează-ți contul
5. Comandă-ți cardul preferat

În viitorul apropiat, vor fi adăugate în portofoliu şi alte produse de creditare cu costuri reduse care să ajute milioane de români să-şi gestioneze mai eficient cheltuielile zilnice.

Despre REVOLUT
Cu peste 2 milioane de clienţi persoane fizice, România este cea de-a patra piaţă europeană unde Revolut Bank lansează creditul de nevoi personale, după Polonia, Lituania şi Irlanda.

Conform unui studiu realizat de o companie independentă pentru Revolut, 27% dintre participanţii din România au declarat că ar fi interesaţi să acceseze, în următoarele 12 luni, carduri de credit, 20% credite de nevoi personale şi 11%, produse de tipul Buy Now Pay Later (BNPL).

Cel puţin 58% dintre respondenţi au indicat costurile mai scăzute drept principalul motiv pentru preferinţa lor faţă de soluţii de tipul fintech, cum sunt aplicaţiile financiare, viteza (57%), siguranţa serviciilor (37%) şi diversitatea operaţiunilor bancare (22%).

Actualizare la Devii client al băncii de la 01 iulie .. automat.

vineri, 15 iulie 2022

Guvernul modifică ordonanța privind Codul Fiscal ..



După o serie de întâlniri cu mediul de afaceri, sindicatele și autoritățile locale, Guvernul modifică ordonanța privind Codul Fiscal, adoptată recent.

Asadar ..

Microîntreprinderile nu vor mai fi obligate să facă angajări.

Firmele fără angajați vor plăti automat impozit pe profit (16%).

Companiile care au cel puțin un angajat plătesc un impozit de 1% din cifra de afaceri dacă se încadrează în noul plafon stabilit de guvern de până la 500 de mii de euro.

Ordonanța prevede că vor fi limitate la 20% veniturile obținute din consultanță și management.

De la 1 ianuarie 2023, pentru Horeca se va aplica un impozit pe cifra de afaceri de 1%, sau se poate opta pentru impozitul pe profit, fiind eliminat impozitul specific.

Impozitul pe proprietate va rămâne doar la pragurile minimale, respectiv 0,1% pentru rezidențial și 0,5% pentru nerezidențial.

De la 1 august vor intra în vigoare și noile accize pentru țigări și alcool.

La jocurile de noroc se modifică pragurile de impozitare, astfel fiind impozitate cu doar 3% câștigurile de până la 10.000 de lei pentru jucători, iar pragul crește progresiv la 20%, respectiv 40% în funcție de câștig. 40% va fi pentru veniturile de peste 66.750 de lei.

De la 1 august 2022 va crește impozitarea pe firme care se ocupă de organizarea jocurilor de noroc, cu taxe la licențe și cu impozitare dublă.

Diurna pentru transportori va fi eliminată din veniturile extra-salariale.

De la 1 august vor intra în vigoare și contractele part-time. În cazul în care o persoană are un singur contract part time, aceasta va plăti contribuții similare cu cele existente la salariul minim pe economie. Excepție vor face elevii și studenții cu vârste sub 26 de ani, persoanele care urmează o formă de ucenicie, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg și valoarea cumulată depășește salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilități.


O poți descărca de AICI (vezi pag. 10 - 31 ale PDF).

marți, 5 iulie 2022

Măsurile fiscale din 30 iunie decise de gov.ro

Conform informațiilor g4media, coaliția a decis următoarele:

DEDUCERI

Venituri până în 4500 de lei, cu un impact bugetar de 3 miliarde lei/an până în 2023

Tinerii până în 26 de ani, deduceri de 15% din impozitul pe venit cu valoare maximă de 383 de lei

Deduceri pentru familiile care au copii (doar unul dintre părinți) 100 de lei/copil dacă copiii sunt înscriși la o formă de învățământ. (De la 4 copii in sus impozit pe venit zero)


CONTRACTELE PART TIME

Contractele part time cu contribuții ca salariu minim pe economie, daca persoana are doar un singur contract de muncă.

Excepție vor face elevii/studenții care au vârsta până la 26 de ani, persoana care urmează o formă de ucenicie, pensionarul care beneficiază de pensie din sistemul public, persoane fizice care realizează venituri din salarii având mai multe contracte de munca cu timp parțial sau întreg iar valoarea cumulată din salarii depașeste salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilități


DIGITALIZAREA ANAF

După procesul digitalizării s-ar putea introduce gradual impozitul pe venitul global


ACCIZE

Alcool, 20% acciza – 6 bani/litru – de la 1 ianuarie

Țigări, crește cu 31 de lei acciza, 60 de bani/pachet – de la 1 august

Combustibil – acciza neschimbată, sub condiția ca din paritatea leu-euro sa nu scadă


TVA

Restaurante, catering, hoteluri – de la 5 la 9%

Locuințe – TVA 5% doar pentru o locuință pana la plafonul de 600.000 de lei dar și pana in 80 mp utili.

Băuturi cu zahar – de la 9 la 19% (intra și berea fără alcool)


IMPOZIT PE TRANZACȚII IMOBILIARE LA PERSOANE FIZICE

Se excludere deducerea de 90.000 de euro/imobil vândut

Se trece la impozitare de 1% pentru o locuință mai mare de 3 ani și impozit 3% pentru imobile de până în 3 ani (excepție moșteniri)

Se va elimina COTA FORFETARĂ PENTRU IMPOZITUL PE VENIT DIN CHIRII


IMPOZIT PROPRIETATE

Pe grila notarială

Nu se mai face diferență între pers fizică versus persoană juridică

Se face clasificare de „rezidențial” și „nerezidențial”

Pe rezidential, impozitul – 0,1-0,2% si pe nerezidentiale 1 – 1,3%


MICROINTERPRINDERI

Reducere plafon cu 500.000 euro

Limitare deținere control Maxim 3 microinterprinderi

Limitarea obiectului de activitate

Cel putin un angajat

Dividende de la 5 la 8%

Se elimina scutirile pentru companiile de stat si pensiile private


PFA

scăderea plafonului de la 100.000 de euro la 25.000 euro/anual


JOCURI DE NOROC

Se impozitează 40% din câstig (orice câstig), dar se va face analiză privind modalitatea de impozitare la nivel UE pentru a se aplica un model


AGRICULTURA/CONSTRUCȚII

Scăderea plafonului de la 30.000 lei la 10.000 lei pentru facilități fiscale


BENEFICII

Limitarea beneficiilor salariale impozitate favorabil la 33% (venituri anuale)


VENITURI EXTRA SALARIALE

Sub 6 salarii minime brute – fara contributii

Între 6 si 12 salarii minime brute – contributii pt 6 salarii minim

Între 12 si 24 salarii minime brute – dau contributii cat pt 12 salarii minime

Peste 24 salarii minime brute – contributii ca pt 24 de salarii minime

miercuri, 1 iunie 2022

Ai Beneficii Comerciale Reale cu George, personal și în business!

Prin lansarea lui George și pentru mediul de business, Banca Comercială Română propune tuturor antreprenorilor interesați un portofoliu excelent de produse și funcționalități digitale, cele mai importante fiind:

1. Digital onboarding
Orice antreprenor, administrator unic de companie, își poate deschide un cont pentru afaceri 100% online, fără să intre în contact fizic cu banca. Fără încărcarea documentelor în platformă și cu o singură ofertă de cont curent, este mai simplu ca oricând să-ți deschizi acum un cont de companie;

2. Multiprofile
Asigură gestionarea în aplicație a contului de business, cât și a celui personal, eliminând nevoia folosirii de token-uri fizice sau a numerelor de telefon diferite;

3. Overdraft digital
Oferă posibilitatea contractării unei linii de credit de până la 300.000 de lei, 100% online, cu un timp de aprobare de 15 minute, fără solicitarea altor documente. Toate informațiile necesare acordării creditului sunt prelucrate automat în George, inclusiv semnarea contractului.


Ai Beneficii Comerciale Reale cu George pentru contul de companie:

1. Deschidere completă pentru business:
  • Se poate intra extrem de ușor, dar sigur. Prin: PIN, pattern (tipar), amprentă sau recunoaștere facială;
  • Meniuri simple, unde plățile se fac intuitiv și rapid;
  • Transferuri și plăți în lei și valută, inclusiv plăți automate (Standing Order/Direct Debit) și plăți de facturi;
  • Reply & redo pe tranzacții, ca într-un simplu mail;
  • Scanarea codurilor QR/codurilor de bare/IBAN-urilor și generare de coduri QR;
  • Personalizarea șabloanelor de plată și a tranzacțiilor, precum și clasificarea tranzacțiilor;
  • Notificări push;
  • Gestionarea completă a cardurilor, prin posibilitatea blocării și deblocării lor, a recuperării PIN-ului, setarea limitelor de card și reemiterea cardurilor în aplicație.
2. Managementul afacerii în digital
  • Obținerea rapidă a unui extras de cont în aplicația mobilă;
  • Căutare simplă, de tipul motoarelor web, în arhiva tranzacțională disponibilă până la șapte ani. Poți căuta după cuvinte-cheie, nume sau date, în funcție de cum îți este mai ușor;
  • Gestiune mai bună a vieții financiare a companiei, prin alocarea rapidă a cheltuielilor și tranzacțiilor;
  • Culori și imagini de profil pentru personalizarea conturilor, dar și posibilitatea configurării ecranului principal;
  • Etichetare tranzacții și adăugare atașamente pentru organizarea mai ușoară a afacerii.
3. Magazin online
  • Soluții de securitate cibernetică Bitdefender, pentru afaceri, cu prețuri preferențiale;
  • Certificate de semnătură digitală calificată Trans Sped;
  • Aplicația TOM, care poate transforma orice telefon într-un POS;
  • Solicitare leasing.

Recent, Edenred România și BCR au stabilit un parteneriat în baza căruia produsele Edenred sunt integrate în aplicația George. În secțiunea „Magazin”, din aplicația George, utilizatorii sunt direcționați către secțiunea Edenred. Cei care au conturi de companie la BCR pot găsi aici informații despre toate produsele oferite de Edenred: Card Ticket Restaurant, Card Cadou, Card Cultural și Card Vacanță. Fiecare produs vine cu o descriere a beneficiilor, printre acestea numărându-se scutirea de la plata taxelor sociale și deduceri la plata impozitului pe profit, beneficiu existent pentru toate tipurile de carduri. Pentru achiziție, utilizatorii completează câteva informații, iar un consultant Edenred îi contactează, tot procesul desfășurându-se în mediul digital.

Sună ofertant, nu-i așa?


Totul este să ai peste 18 ani și cetățenia română, să fii student sau angajat, cu rezidența fiscală în România pentru:
  • a-ți alege tipul cardul din cele trei propuse: Standard, Gold sau Platinum, respectiv culoarea acestuia (din cele patru disponibile).
  • a-ți completa datele de contact, a-ți fotografia cartea ta de identitate - în original - și a specifica adresa de livrare a cardului.
  • După ce îți faci un selfie, informațiile furnizate sunt verificate printr-un apel video cu specialistul băncii, urmând să semnezi electronic contractul.

george.bcr.ro


PS. Poți răsfoi manualul de utilizare George Info, noul serviciu BCR de notificare, disponibil doar pentru persoane fizice, pentru Info incasari, Info cheltuieli si Info card de credit.

marți, 24 mai 2022

Obții venituri din străinătate? Descarcă Ghidul ANAF!

Contribuabilii persoane fizice care realizează individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din străinătate au obligaţia să declare veniturile şi să plătească impozit pe venit și contribuţii sociale obligatorii prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Contribuabili care au obligația declarării veniturilor realizate din străinătate prin depunerea declarației unice

Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se depune de către:

2.1. persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România, și

2.2.   persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc cel puțin una din condițiile de rezidență, respectiv:

a)  centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România

b)  este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat și care realizează venituri din străinătate, supuse impozitării în România, cum ar fi:

Ø    venituri din activităţi independente (profesii liberale, venituri din activități de producție, comerț, prestări servicii);

Ø    venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală;

Ø    venituri din cedarea folosinţei bunurilor;

Ø    venituri din activităţi agricole, piscicultură, silvicultură;

Ø    venituri sub formă de dividende;

Ø    venituri sub formă de dobânzi;

Ø    venituri din premii;

Ø    venituri din jocuri de noroc;

Ø    câştiguri din transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi din transferul aurului de investiții;

Ø    venituri din lichidarea unei persoane juridice;

Ø    venituri din pensii;

Ø    remuneraţii/indemnizaţii ale membrilor consiliului de administraţie/administratori/ cenzori şi alte venituri similare cum ar fi:

-   sume primite de membrii directoratului, ai consiliului de supraveghere sau ai comisiei de cenzori;

-  remunerații primite de directori în baza unui contract de mandat;

-  indemnizația administratorilor, inclusiv indemnizația asociatului unic;

-  sume din profitul net cuvenite administratorilor;

-   sume primite de reprezentanți în adunarea generală a acționarilor și în consiliile de administrație;

-    beneficiile în bani sau în natură obținute în calitate de membru al consiliului de administrație/administrator/cenzor/fondator sau de membru al directoratului/consiliului de supraveghere;

-   oricare alte sume similare obținute în calitate de membru al consiliului de administrație/ administrator/cenzor/fondator sau de membru al directoratului/consiliului de supraveghere;

Ø    venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal;

Ø   alte venituri supuse impunerii potrivit titlului IV din Codul fiscal1.


Descarcă Ghidul ANAF!

IMPORTANT
  • În Declarația unică privind impozitul pe venit şi contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completează câte o secţiune pentru fiecare ţară - sursă a veniturilor şi pentru fiecare sursă de venit realizat.
  • Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcţie de natura acestuia, potrivit Codului fiscal.
  • Prin excepţie, în situaţia în care venitul net anual în România se determină pe baza normei de venit, pentru veniturile obţinute din străinătate de natura celor obţinute din România, venitul net anual obţinut în statul străin se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferență între venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării venitului sau se raportează la venitul brut obţinut din statul străin, după caz.
  • Pentru veniturile obținute din străinătate de natura celor obtinute din România şi neimpozabile/scutite se aplică acelaşi tratament fiscal ca şi pentru cele obținute din România.
  • Persoanele fizice cu handicap grav ori accentuat scutite de la plata impozitului pe veniturile obţinute din străinătate, au obligatia depunerii declaraţiei unice.
  • Veniturile din activități dependente desfăşurate în străinătate şi plătite de un angajator nerezident nu sunt impozabile în România, potrivit prevederilor Codului fiscal, nu se declară şi nu fac obiectul creditului fiscal extern.
  • Sumele înscrise în Declarația unică se exprimă în moneda naţională a României.
  • Veniturile din străinătate, precum şi impozitul aferent, exprimate în unităţi monetare proprii fiecărui stat se vor transforma în lei la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Naţională a României din anul de realizare a venitului respectiv.
  • Plata impozitului în străinătate se atestă cu document justificativ eliberat de autoritatea competentă a statului străin cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri sau cu copia declaraţiei fiscale sau a documentului similar depusă/depus la autoritatea competentă străină însoțită de documentația care atestă plata impozitului, în situația în care autoritatea competentă a statului străin, cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri, nu eliberează documentul justificativ.
Veniturile din străinătate realizate de persoanele fizice rezidente, precum şi impozitul aferent, exprimate în unităţi monetare proprii statului respectiv, dar care nu sunt cotate de Banca Naţională a României, se vor transforma astfel:
  • din moneda statului de sursă într-o valută de circulaţie internaţională, cum ar fi dolari S.U.A. sau euro, folosindu-se cursul de schimb din ţara de sursă;
  • din valuta de circulație internaţională în lei, folosindu-se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de Banca Naţională a României, din anul de realizare a venitului respectiv.
Declarația trebuie depusă până în 25 mai 2022.

luni, 16 mai 2022

Devii client al băncii de la 01 iulie .. automat.


Este vorba despre Revolut, cu mențiunea că ANAF nu va avea acces la conturile individuale ale clienților Revolut Bank întrucât reprezintă o entitate financiară care nu este rezidentă în România.

Iată mesajul primit din partea Revolut:

Salut Valentin,
Pe 1 iulie, unim Revolut Payments UAB în Revolut Bank UAB, ceea ce înseamnă că toți clienții Revolut Payments UAB vor fi mutați la Revolut Bank UAB începând cu 1 iulie.

De ce ne unim?
Recent, licența noastră bancară din UE a fost extinsă, permițându-ne să oferim servicii de plată și depozitare prin Revolut Bank UAB. Pentru a continua să oferim clienților noștri produse noi interesante, unim Revolut Payments UAB în Revolut Bank UAB.

Ce se va intampla?
Contul dumneavoastră cu Revolut Payments UAB va fi transferat către Revolut Bank UAB și va deveni un cont curent. IBAN-ul dvs. actual va rămâne același. Puteți folosi contul dvs. curent pentru a efectua plăți și a păstra fonduri așa cum ați proceda în mod normal.
Fondurile din contul dvs. curent și, dacă este cazul, contul dvs. de depozit la vedere de până la 100.000 EUR vor fi protejate de Schema de garantare a depozitelor. Mai multe informații despre asigurarea depozitului puteți găsi aici.
Dacă utilizați un alt serviciu sau produs oferit de Revolut Payments UAB (cu excepția asigurărilor), începând cu 1 iulie 2022 aceste servicii și produse vor fi furnizate de Revolut Bank UAB.

Dacă aveți un plan plătit
Dacă aveți un abonament la plan Plus, Premium sau Metal, începând cu 1 iulie 2022, acest abonament vă va fi oferit de Revolut Bank UAB.
Aceasta înseamnă, de asemenea, că Revolut Bank UAB va fi un deținător al poliței de grup a asigurării dumneavoastră de protecție zilnică și de călătorie. Pentru a vă oferi în continuare cele mai bune servicii, ne-am angajat noua noastră entitate de brokeraj de asigurări, Revolut Insurance Europe UAB. Începând cu 1 iulie 2022, Revolut Insurance Europe UAB vă va oferi toate informațiile despre protecția zilnică și asigurarea de călătorie, precum și vă va răspunde la orice întrebări pe care le aveți despre acoperirea dumneavoastră.
În ciuda modificărilor structurale de mai sus aduse asigurării noastre, acoperirea dumneavoastră și termenii aplicabili vor rămâne aceleași. Nu trebuie să semnați noi documente de asigurare sau să faceți modificări pe cele existente.
Nu va trebui să plătiți nimic pentru migrarea entității dvs. de distribuție a asigurărilor la Revolut Insurance Europe UAB.
De asemenea, am clarificat că utilizatorii planurilor Plus și Premium au acces la până la două conturi Revolut Junior.
Din cauza modificărilor de mai sus, am făcut câteva modificări în termenii și condițiile noastre Plus, Premium și Metal. Este important să citiți și să acceptați aceste modificări în linkul de mai jos.

Vom face mici modificări celorlalți termeni de produs care sunt necesare pentru a reflecta noua noastră structură. Noua versiune a termenilor noștri, inclusiv Termenii și condițiile personale și Termenii Plus, Premium și Metal va intra în vigoare la 1 iulie 2022. Dacă doriți să vă închideți contul din cauza acestor modificări, puteți face acest lucru înainte de 1 iulie 2022, dar vom fi întristați să te vedem plecând.
Dacă nu ne informați înainte de 1 iulie că doriți să vă închideți contul, sunteți de acord și luați la cunoștință că vi s-a furnizat și citiți documentul nostru privind informațiile privind asigurarea depozitelor.

Informații privind asigurarea depozitului
În urma fuziunii, datele dumneavoastră personale vor fi prelucrate de noul furnizor de servicii, Revolut Bank UAB.

Nemulțumit din orice motiv?
Suntem încrezători că acest proces se va desfășura fără probleme și că serviciile dvs. nu vor fi întrerupte.
Dacă doriți să vorbiți cu un agent de asistență pentru clienți sau să faceți o reclamație, vă rugăm să ne contactați prin chat-ul nostru de asistență pentru clienți în aplicație.
Dacă încă nu sunteți mulțumit de aceste modificări, vă puteți închide contul Revolut gratuit în orice moment înainte de transfer sau după ce vă transferăm la Revolut Bank UAB.

Mulțumiri,
Echipa Revolut

Actualizare la Revolut a primit licenţă bancară în România + modificări din 23 aprilie 2021.

marți, 10 mai 2022

SEMINARII WEB, un nou serviciu electronic al ANAF.


Agenția Națională de Administrare Fiscală a dezvoltat un nou serviciu electronic, SEMINARII WEB, care va fi pus la dispoziția contribuabililor începând cu luna mai 2022.

Prin intermediul acestui serviciu unitățile fiscale vor susține sesiuni online de informare a contribuabililor pe diferite teme de interes.
 
În luna mai temele seminariilor vor viza, în mod exclusiv, completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - formular 212.

Reamintim că, pentru completarea şi depunerea declarației unice, contribuabilii pot obține informații și astfel:

  apelând Serviciul central de asistență telefonică a contribuabililor, Call – center, la numărul de telefon 031.403.91.60;

  prin e-mail, accesând Formularul de contact disponibil pe portal https://www.anaf.ro/asistpublic/ şi în serviciul Spațiul Privat Virtual

  urmărind canalul de Youtube al ANAF, unde vor fi publicate materiale video/modele de completare a Declarației unice.
 
  Lista seminariilor ce se vor susține lunar și link-ul pentru înscrierea participanților se vor publica pe site-ul ANAF în secțiunea Asistență contribuabili – Servicii oferite contribuabililor.



PS.
 
  Pe site-ul www.anaf.ro a fost publicată Lista SEMINARIILOR WEB privind completarea şi depunerea Declaraţiei unice.

Durata seminariilor este de 2 ore.

Înscrierile se pot efectua până la data şi ora începerii seminariilor, în limita locurilor disponibile.

REGULI PENTRU BUNA DESFĂŞURARE A SEMINARIILOR:

1. Accesaţi link-ul de participare cu cel puţin 5 minute înainte de începerea seminarului;

2. În timpul seminarului microfoanele participanţilor vor fi închise de moderator.

3. Întrebările vor fi adresate doar în timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri.

4. În timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri vă puteţi înscrie pentru adresarea întrebărilor prin ridicarea măinii (raise hand), moment în care, în funcţie de numărul de întrebări, moderatorul vă va porni microfonul.

5. La întrebările din cadrul sesiunii de întrebări şi răspunsuri se va răspunde în plen, în funcţie de numărul şi de complexitatea acestora.

  Pentru mai multe detalii click aici: https://static.anaf.ro/.../Anaf/Informatii_R/intalniri.htm

vineri, 29 aprilie 2022

Concediile utile pentru vechimea în muncă.


Pentru fiecare angajat din România există un plan de contributivitate la sistemul de pensii.

Dar în afară de aceste contribuții se țin cont și de concediile legale ale oricărui angajat român.

Există trei categorii importante de concedii luate în calcul ca și stagii de cotizare.

Din prima categorie face parte concediul de odihnă. Conform legislației în vigoare, un angajat are dreptul anual la cel puțin 20 de zile de concediu de odihnă. Conform Codului Muncii, acestea sunt considerate a fi stagii de cotizare în planul de pensii. Se iau în considerare chiar dacă de-a lungul unui an, angajatul beneficiază de mai mult de 20 de zile de concediu.

O a doua categorie de concediu este concediul medical pentru incapacitate de muncă. Acesta se acordă pe baza unui certificat medical emis de medicul de familie, în urma constatării unor probleme de sănătate care pot conduce un angajat în incapacitate temporară de muncă. Deși contractul de muncă este suspendat în timpul acestui concediu, este considerat stagiu de cotizare.

Concediile luate de părinți sunt considerate stagii de cotizare pentru planul de pensii, fiind încadrate in cea de-a treia categorie de concediu. Acestea sunt cele de creștere și de îngrijire minori, având mai multe subcategorii.

De pildă, concediul de risc maternal este luat în calcul ca și stagiu de cotizare. Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 96/2003, părintele aflat în concediu de risc maternal primește 85% din media veniturilor din ultimele șase luni dinaintea concediului.

Concediul de maternitate este un alt concediu din cea de-a treia categorie. Astfel că mama care va sta în concediu va primi 85% din venituri.

A treia subcategorie îl reprezintă concediul paternal. În acest caz, doar tatăl va sta acasă, primind cinci zile lucrătoare. Zilele vor fi acordate în primele 8 săptămâni de viață ale nou-născutului, fiind plătit de angajator.

Ultimul tip de concediu util pentru vechimea în muncă este cel de creștere al copilului și care se acordă numai unuia dintre părinți, la latitudinea acestora. Perioada maximă de concediu este de doi ani, iar în cazul minorilor cu handicap este de trei ani. Părintele care va sta în concediu va primi de la angajator o indemnizație de 85% din veniturile nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei de naştere a copilului.

marți, 12 aprilie 2022

Program gratuit de accelerare, mentorat și atragere de investiții pentru startup-uri din România.


Se caută fondatori de startup-uri early-stage inovatoare, cu un produs minim viabil (MVP), cu potențial de scalare și/sau o echipă experimentată, care vor să ajungă la primul client plătitor sau să obțină o rundă de investiție.

Vor fi acceptate și startup-uri inovatoare care își propun să schimbe în bine modul în care se desfășoară viața acum.

Structura programului
Rubik Garage este un accelerator hibrid (online, dar și cu prezență fizică), în limba engleză, care va începe pe 18 mai.

Programul este împărțit în 3 faze, fondatorii fiind selectați pentru participarea la fiecare fază în funcție de evoluția lor:

1. Accelerator - 18 mai - 22 iulie, timp în care fondatorii participă la peste 60 de ore de workshopuri practice cu experți și sesiuni de feedback 1:1 de la mentori și investitori – toate cu scopul de a accelera dezvoltarea startup-ului în ariile esențiale.

Perioada de accelerare începe cu The Founders’ Bootcamp, în perioada 18 - 20 mai, unde fondatorii, echipa și mentorii din comunitatea Rubik Hub se întâlnesc pentru primele ateliere și sesiuni de mentorat.

Evenimentul va avea loc la Rubik Hub, în Piatra Neamț.

2. Demo Day - fondatorii își prezintă startupurile în fața a peste 100 de investitori, fonduri de investiții, parteneri și mentori.

3. Internaționalizare și investiții - fondatorii se pregătesc pentru ridicarea unei runde de investiții și scalare internațională.

În acest sens, startup-urile care vor progresa cel mai mult vor primi un pachet de beneficii pentru a-i sprijini să scaleze în piețe noi:
  • accesul gratuit la o conferință de startup-uri internațională,
  • un stand de prezentare pentru o expunere mai mare,
  • o călătorie de o săptămână în ecosistemul din piața vizată.
După Demo Day, experții în investiții din echipa și comunitatea Rubik Hub îi vor sprijini constant, la fiecare pas, cu partea operațională.

Ei devin, pentru următoarele 6 - 18 luni, departamentul de atragere de investiții al startup-urilor.

Așadar, fondatorii vor participa la o serie de workshopuri, un proces intens de match-making cu investitori relevanți și vor primi oportunități exclusive de pitching și sesiuni personalizate de feedback.

Cei interesați se pot înscrie AICI, până în 01 mai 2022, ora 23:59.

Selecția startup-urilor acceptate în accelerator va fi anunțată până pe 6 mai.

luni, 4 aprilie 2022

CarTracs, soluția DIGItală de monitorizare a flotei auto.


DIGI CarTracs reprezintă un serviciu complet pentru monitorizarea flotei auto, fiind destinat companiilor de orice dimensiuni și din orice domeniu de activitate.

URMĂRIRE LOCAȚIE VEHICULE DIN FLOTĂ PE HARTĂ ÎN TIMP REAL
HARTĂ TRASEU CU EVIDENȚIEREA PUNCTELOR DE STAȚIONARE A VEHICULELOR DIN FLOTĂ
FOAIE DE PARCURS: OPTIMIZARE COSTURI ȘI EFICIENTIZARE ACTIVITĂȚI
MANAGEMENT VEHICULE ȘI ASOCIEREA ACESTORA LA NIVEL DE UTILIZATORI

Pachetul conține soluție integrată: dispozitiv GPS + SIM + date mobile + aplicație software.

Costul/mașină + taxa de activare/mașină variază în funcție de numărul de mașini deținute de firmă:
  • Până la 10 mașini
  • Între 10 și 99 mașini
  • Peste 100 de mașini
Roaming opțional de 1 Euro/lună/mașină
Roaming date mobile în state din zona SEE (Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Croatia, Norvegia, Islanda, Lichtenstein) + Elvetia + Monaco

Contractul se încheie pe 24 luni.


Solicită oferta DIGI CarTracs AICI.

sâmbătă, 5 martie 2022

Administratorul si contabilul, pedepsiti penal incepand din martie 2022 ..


Pentru retinerea si neplata impozitului pe venit, a contributiilor la pensii si sanatate, toti cei implicati vor putea fi pedepsiti penal cu inchisoarea de la unu la cinci ani, fapta constituind evaziune fiscala, conform O.U.G. nr. 130/2021.

Masura se aplica de la 1 martie 2022.

Cei trasi la raspundere in cadrul firmelor vor fi administratorul, contabilul sau chiar si asociatii, in functie de decizia organelor judiciare.

De asemenea, persoanele juridice risca amenzi penale, suspendarea activitatii, inchiderea unor puncte de lucru, chiar si dizolvarea societatii.

Actul normativ prevede clar: „Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda retinerea si neplata, incasarea si neplata, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelorsi/sau contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege”.

Toti cei condamnati pentru infractiunile prevazute in acest act normativ nu vor mai putea fi ulterior fondatori, administratori, directori sau reprezentanti legali ai societatii, iar daca sunt in aceste functii, vor fi decazuti din drepturi, conform articolului 12 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

vineri, 4 martie 2022

Fermierii pot cere subvențiile agricole pentru 2022!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2022. Fermierii sunt invitați să depună Cererea Unică de Plată până în 16 mai 2022.

Cererea se depune prin accesarea aplicației IPA-Online, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie), fără a se prezenta la Centrele județene/locale APIA.

Se va completa o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.
  • Fermierii trebuie să verifice, împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverința.
  • Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii unice de plată şi să fie valabile la data depunerii Cererii.
  • Adeverințele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului.
  • Fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă sunteţi utilizator SNIIA) și să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online.
  • Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.
  • Fermierii care sunt deja beneficiari APIA își vor actualiza la completarea Cererii doar datele ce au suferit modificări față de anul anterior. În acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date greşite este mai mică.
Funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii și pentru programarea acestora în vederea semnării Cererii și declarațiilor atașate acesteia.

ATENŢIE
 Fermierii pot semna Cererile folosind și semnătura electronică acum!
Este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să semneze electronic. Semnătura electronică trebuie aplicată pe cererea unică de plată descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii unice de plată, se vor semna electronic la aceeași dată.

Fermierul transmite Declaraţia privind completarea și asumarea, precum și închiderea cererii unice de plată 2022 prin mijloace electronice (email, IPA-Online) prin care certifică faptul că a întocmit, completat și operat/actualizat datele și informațiile din cererea unică de plată 2022 și își asumă corectitudinea și veridicitatea acestora. Totodată, își exprimă acordul pentru închiderea cererii unice de plată 2022 de către funcționarul APIA, pe userul şi parola proprii, pentru tipărirea la centrul județean/local APIA a cererii sale, urmând ca ulterior să se prezinte la APIA pentru semnarea cererii, a angajamentelor și a declarațiilor, după caz, dar nu mai târziu de data de 30 septembrie 2022 (cu excepția cazului în care se folosește semnătura electronică).

INFO SUPLIMENTARE
România beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv:
  • schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic,
  • măsurile de dezvoltare rurală: Măsura 10 - Agro-mediu şi climă, Măsura 11 - Agricultura ecologică, Măsura 13 - Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020),
  • ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.
Potrivit prevederilor legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor de plată/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii aferente Campaniei 2022, are obligația să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei).

Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărțile și listele cu UAT eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar și ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate site-urile: www.apia.org.ro, www.madr.ro și www.pndr.ro.
blacktech.ro

Postări populare