miercuri, 5 octombrie 2022

Fisa postului redevine obligatorie in firmele mici din RO!

Având în vedere că în România erau in 2021 aproximativ 500.000 de microîntreprinderi cu până la 9 salariați, precum și necesitatea asigurării creării condițiilor favorabile pentru dezvoltarea mediului de afaceri

Și ținând cont de evoluțiile în piața forței de muncă și în relațiile angajator-angajat în vederea instituirii unor relații de muncă mai flexibile, care trebuie să asigure crearea condițiilor pentru dezvoltarea mediului de afaceri, precum și să se asigure o debirocratizare consistentă la nivelul relațiilor de muncă,

Fișele postului au fost eliminate din Codul Muncii (vezi mai jos textul integral al acesteia) conform OUG 37/2021 (vezi mai jos textul integral al acesteia).

Eliminarea acestora documente i-au pus în dificultate pe salariații microîntreprinderilor.

Concret, prin acceptarea stabilirii în mod verbal a atribuțiilor postului, salariații nici nu ar fi putut proba că sarcinile le-au dus la îndeplinire și puteau fi sancționați, inclusiv prin cea mai dură sancțiune și anume desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

De asemenea, orice sancțiune putea fi contestată în instanță, iar atunci sarcina probei revenea angajatorului care, la rândul său, se afla în aceeași situație, neputând proba stabilirea atribuțiilor a căror neîndeplinire o invoca.

Chiar dacă salariatul și-ar fi exercitat dreptul de a contesta decizia de sancționare în instanță și ar fi obținut atât reintegrarea și plata unei despăgubiri egale cu drepturile de care a fost lipsit, nu poate fi ignorată situația dificilă în care s-ar fi aflat în toată această perioadă.

Acum, prin intermediul acestor fișe de post, nici angajatorii nu vor putea modifica unilateral și arbitrar atribuțiile și nici salariații nu vor putea invoca necunoașterea lor.

Fisa postului este un document juridic întocmit de angajator ce descrie succint atribuţiile şi drepturile ce îi revin unui angajat ce ocupă un anumit post în cadrul organizatiei angajatorului.

Fiecare angajator trebuie să deţină o organigrama care să definească schematic posturile din compania respectivă precum şi relaţiile dintre acestea.

Fișa postului reprezintă în esenţă îndatoririle ce îi revin angajatului, precum şi modul de îndeplinire a acestora atât timp cât este angajat pe un anumit post.

Fisa postului se întocmeşte în două exemplare (unul la angajator şi unul la angajat), se semnează şi se ştampilează de către angajator şi se semnează de angajat la momentul încadrării pe postul respectiv. Fișa postului poate fi modificată în orice moment de către angajator fără acordul angajatului, dar cu luarea la cunoştinţă de către acesta sub semnătură a modificărilor respective.

Fișa postului trebuie sa conţină minim următoarele elemente:
  • Denumirea angajatorului şi adresa acestuia;
  • Denumirea postului, categoria de posturi din care face parte (conform nomenclatorului naţional), precum şi numărul acestuia în organigramă;
  • Numele, prenumele şi CNP-ul angajatului;
  • Cui se subordonează în cadrul organizaţiei conform organigramei;
  • Cine i se subordonează în cadrul organizaţiei conform organigramei;
  • Relaţii de muncă : ierarhice, funcţionale şi de reprezentare;
  • Responsabilităţi, sarcini şi activităţi specifice;
  • Condiţii de muncă : spaţiul de muncă, timpul de muncă, condiţiile de mediu, solicitările postului de muncă, deplasări
  • Nivelul minim de studii şi specializarea (domeniul);
  • Experienţa profesională;
  • Cunostinte;
  • Aptitudini şi calităţi personale;
  • Nivel de salarizare, beneficii, prime anuale sau sporuri acordate;
  • Posibilităţi de promovare
  • Rubrica de semnături : data întocmirii şi semnătura persoanei care a întocmit fişa postului, data şi semnatura reprezentantului angajatorului, data luării la cunoştinţă şi semnătura persoanei care este încadrată pe postul respectiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

blacktech.ro

Postări populare