joi, 10 decembrie 2020

Aliatul tău din social media.


Ești specialist în promovarea online?

Ești freelancer și te ocupi de promovarea online?

Te-ai săturat de “export as” din Google Ads și Facebook Business Manager și import în Gsheet sau Excel?

Te-ai săturat să stai cu grijă dacă ai greșit vreo formulă când ai adăugat un cont nou sau un nou canal pentru un client?

Faci asta săptămânal, dar ai vrea să poți să o facă cineva zilnic și ție doar să-ți spună ce conturi au abateri și unde trebuie intervenit?

Vrei că munca ta să fie mai mult despre optimizare și eficientizare decât despre monitorizare și verificare?

Șterge cu buretele aceste probleme pentru tot restul vietii tale și bucură-te de Reefkig Budgets (RB). Este aplicația nominalizată la categoria Global Search Technology of the Year 2020, fiind o soluție folosită de profesioniști în marketingul online pentru monitorizarea și controlul bugetului planificat.

Soluția este folosită de agențiile de digital marketing și performance marketing de top pentru monitorizarea investițiilor în promovarea online.

Gata cu supraconsumul sau subconsumul! Gata cu campaniile uitate pornite! Gata cu grija pentru bugetul de promovare investit uniform, pentru că acum trebuie să te îngrijești să-l faci să aducă cât mai multe rezultate.

În cazul în care te identifici în cele ce urmează:

+ Ioana, este proprietara unui magazin online care desfasoara campanii pe Google sau Facebook si care este stresata de bugetul care se duce si in ciuda faptului ca are un oarecare feedback la nivel de comenzi inregistrare, apeluri primite, simte ca nu este ea cea care e in control asupra bugetului. De fiecare data este surprinsa de bugetul consumat. Ar vrea sa aiba ceva mai mult control si ar fi dispusa sa plateasca pretul corect pentru acest confort. Chiar si in relatie cu agentia care se ocupa de campanii, parca ar vrea sa arunce un ochi sau sa ii traga de maneca daca simte ca lucrurile nu se intampla conform planificarii.

+ Andrei, este specialist, freelancer care este certificat in Google Ads si are si ceva examene de certificare de la Facebook si ar vrea sa nu mai petreaca atat de mult timp pe taskuri triviale, cum ar fi managementul bugetului. Acesta poate ca lucrează in acelasi timp intr-o agentie si poate mai lucreze si ca freelancer pe cateva conturi mici. Timpul este cea mai mare problema a sa. Vrea sa investeasca mai mult pe optimizarea campaniilor si mai putin pe taskurile de rutina. Cea mai mare frica a sa este sa ramana cu buza umflata la finalul unei luni si sa ii fie rusine sa ii spuna Ioanei (clientului sau) ca a cheltuit cu 200 euro peste buget sau ca nu a investit decat 40% din bugetul stabilit. In acest scenariu trebuie sa inventeze motive si risca relatia cu Ioana. Nu vrea sa plateasca prea mult pentru acest confort pentru ca oricum acum nu prea face acest task si isi incearca norocul de la o luna la alta sau foloseste optiunile oferite de Google si Facebook de buget pe campanie, dar care nu ii permit control. Ar fi dispus sa plateasca pretul corect ca sa rezolve aceasta problema.

+ Mihai, este managerul unei agentii digitale si ar vrea sa castige ceva mai mult timp pentru echipa si sa fie mai mult in control asupra efortului pe care il fac oamenii din echipa sa pe ceea ce inseamna gestiunea bugetului. Ar vrea sa poata sa vina cu insight-uri pentru clientii a caror campanii le are in grija direct din stadiu de planificare. Raportarea este esentiala pentru el si ar vrea sa poata sa ofere instant un overview simplu de inteles unui client oricand pe parcursul unei campanii. Mihai isi doreste ca si specialistii dar si oamenii care vorbesc cu clientii sa fie constienti cand lucrurile merg conform planificarii. Mihai nu vrea ca echipa lui sa petreaca 10 min pe zi pe cont, pentru ca portofoliul de 50 de conturi ar face ca specialistii sa piarda o zi intreaga doar pe asta, indiferent daca consumul de buget functioneaza ca cel planificat, sau nu. Mihai vrea sa poata sa le ofere clientilor sai sansa sa aiba bugete diferite pe diferite campanii si sa gestioneze acest lucru conform unui buget planificat. Mai ales pentru acei clienti care au branduri care participa la bugetul campaniilor avand o contributie separata la buget. Mihai ar fi dispus sa plateasca pretul corect pentru a eficientiza departamentul si echipa.

+ Daniel, spre deosebire de Mihai, face parte dintr-o agentie de retea mare, in care poate avea in subordine 2-3 Mihai. Relatia cu clientul este mai importanta chiar decat rezulatele propriu-zise. Deja aici se folosesc solutii din retea si implementarea unei solutii noi ar ridica provocari. Insa faptul ca un utilizator poate avea acces diferit pe anumite conturi si campanii, faptul ca nu ar mai exista situatia in care o campanie este uitata pornita cand ea ar trebui sa fie inchisa si bineinteles, pentru ca discutam de bugete mari, interventia din timp rezolva abaterile mari in plus sau in minus si asigura continuitatea si o relatie buna cu clientii. Cei mai fericiti in echipa lui Daniel vor fi specialistii, printre care si Andrei si chiar Mihai care ar vrea sa inteleaga mai bine cum ar putea sa scape de taskurile astea pe care “oricum nu le fac pe cat de des ar trebui” si apoi pentru ca sunt taskuri plictisitoare si de obicei nimeni nu le apreciaza ca atare.

atunci profită de beneficiile Reefkig Budgets (RB):

☑ access la webinarii de sprijin cu întrebări și răspunsuri la probleme reale

☑ un curs bine structurat care te ajută să înțelegi de ce ai nevoie ca să beneficiezi la maxim de informațiile din RB

☑ o serie de podcasturi și interviuri cu specialiști care explică de ce e nevoie de o astfel de soluție

☑ tutoriale video despre cum să faci monitorizarea + asistență la setup-ul inițial pentru a nu-ți bate capul când decizi să începi

Totul cu scopul de a monitoriza eficient bugetul de promovare și a te putea axa pe ceea ce contează cel mai mult și anume eficientizarea și optimizarea promovării.

Varianta pentru freelanceri și specialiști poate fi accesibilă acum spre testare cu opțiunea “30 de zile sau îți dăm banii înapoi”, timp în care te vei convinge că e ce ai tu nevoie.

Freelanceri au o opțiune de plată inedită. Vei putea alege să plătești cât vrei, în funcție de cât aport a adus soluția pentru tine, oricât între 29 euro/luna și 99 euro/luna (minim 29 euro/luna).


PS. Ecosistemul online Reefkig.com include o suită de trei aplicații software menite să crească productivitatea și să ofere o "coloană vertebrală" logică și coerentă organizației în care este implementat:
  • Reefkig CRM (actual stadiu beta)
  • Reefkig Tasks (actual stadiu beta)
  • Reefkig Budgets (stadiu public live)
PPS. Nu uita! Toți cei care își activează o soluție de abonament plătit Reefkig Budgets beneficiază de trainingul de pe Udemy.

Curieri I Startup Ecommerce I Cum aleg firma potrivită?

Curieri, firme de curierat, servicii poștale, shipping, cuvinte pe care le auzim frecvent în domeniul ecommerce. Este cu siguranță una dintre cele mai importante etape, poate chiar cea mai importantă în ecuația unui magazin online. Indiferent de produsul pe care îl oferim, este obligatoriu ca acesta să ajungă la client; să ajungă repede și mai ales în siguranță (nedeteriorat).

Curieri: întrebări frecvente
Văd pe grupurile de antreprenori aproape în fiecare zi posturi cu următoarele întrebări: Cu ce curieri lucrați ? Ați mai pățit să…. ? De când lucrați cu… ? Care este cea mai bună firmă de curierat ? și lista întrebărilor continuă. Cu siguranță este în continuare una din marile provocări ale segmentului ecommerce.

Dacă ai un magazin online stabil cu peste 100 de livrări pe zi atunci probabil ai construit în timp o relație cu unul sau poate cu mai mulți curieri. Procentul de eșuare ( întârziere, deteriorare pachet, etc. ) în acest caz poate fi unul foarte mic din totalul de trimiteri. Le cunoști dezavantajele dar și avantajele.

Dacă ești la început de drum în segmentul ecommerce atunci o să ai mari bătăi de cap cu trimiterea coletelor la clienți: emoțiile începutului, costuri mari, eșuare livrări, un pachet distrus la care nu ai bifat asigurarea de 1% din valoare produsului, așteptat pe robot 15-45 de minute la callcenter să vezi ce s-a întâmplat și așa mai departe.

Cele mai cunoscute firme de curieri din România
Avem câteva. Unele care își îmbunătățesc permanent serviciul, altele care preferă să amâne dezvoltarea relației cu clientul (adică noi cei care trimitem colete).

Un lucru e cert, #Covid19 a propulsat afacerile firmelor de curieri cu ceva ani în avans. Acest aspect nu este neaparat rău dar poate fi dacă reacția acestor companii nu este pe măsură.

Haideți să vedem care sunt cele mai cunoscute firme de curierat din România.
DHL I TNT I Fan Courier I Urgent Cargus I NemoExpress I Sameday I DPD I GLS I

Cum taxează firmele de curieri
Pe teritoriul României, livrările plicurilor/coletelor sunt promise (nu și garantate prin penalități) de majoritatea companiilor într-un interval de 24 – 48 de ore. În aceste condiții companiile taxează aceste servicii în felul următor:

Primul kilogram – tariful de plic sau primul kilogram este fix și diferă în funcție de volumul de livrări; media tarifului fix ( primul kilogram ) este între 10 lei + TVA și 21 lei + TVA

Greutate – după primul kilogram, următoarele se taxează prin înmulțirea numărului de kilograme cu tariful negociat, media pe România este în jur de 1 leu + TVA

Greutate volumetrică – FedEx și UPS au introdus pentru prima dată în 2015 acest termen. Avem deja companii de curieri din țară care cer dimensiunile coletului ( pe lângă greutate ) ceea ce înseamnă că au și o formulă stabilită de calcul pentru greutatea volumetrică.

Kilometri adiționali – Da, chiar dacă suntem în anul dezvoltării acestor companii și majoritatea au sedii, livrări sau colaboratori peste tot, unele mai taxează kilometri suplimentari pentru anumite: comune, sate, localități.

Recomandare MyEbox: Firmele de curieri au început să auditeze, să verifice greutatea la mare parte din coletele pe care le transportă. Verificați bine greutatea fiecărui colet înainte de trimitere.

Platformele integrate de curieri sunt soluția pentru un startup ecommerce
Da, soluția pentru atunci când ești la început de drum este o platformă care integrează mai mulți curieri în același panou. În ultima perioadă au apărut mai multe astfel de soluții și consider că, indiferent de alegerea pe care o faci, aceasta este varianta perfectă.

Avantaje
  • panouri de administrare mult mai friendly decât a companiilor de curierat;
  • ai tarife corecte și la volum mic de expedieri, deoarece acestea sunt negociate de platforme cu fiecare firmă de curierat în parte;
  • posibilitatea de a alege la fiecare colet, compania de curierat, cu cel mai bun tarif în funcție de greutate, volum, destinație;
  • suport clienți mai rapid și mult mai eficient ( pe probleme legate de platformă, dar în unele cazuri și pe probleme legate de livrări, preluări, etc )
  • comenzile merg automat din aceste platforme către curieri
Dezavantaje
  • legătura directă, în caz de necesitatea apelării acestora, este tot pe direct (curierul zonei tale)
Exemple de platforme
  • Colete-Online.ro – integrare opt curieri
  • ecolet.ro – integrare patru companii de curierat
  • woot.ro – integrare șase companii de curierat
  • allpacka.ro – integrare șapte companii de curierat
  • google serch – căutați și alte companii
*Nu am dat linkuri. Scopul acestui mic ghid nu este acela de a face reclamă ci acela de a da recomanda startapurilor de ecommerce cum să livreze coletele. Alegerea uneia dintre acestea este o opțiune ce ține de preferințele fiecăruia.

Calin Pacurar | www.myebox.ro

miercuri, 9 decembrie 2020

BT Pay cu cele 17 beneficii.

1. Confirmi plățile online sigur și rapid
Vei putea confirma orice plata online direct de pe telefon folosind amprenta sau metoda de deblocare a telefonului. Astfel, orice tranzactie online se va face in siguranta. Afla mai mult

2. Activezi aplicatia fara drumuri la banca
Pe bune, zero contracte si drumuri la banca. Tot ce trebuie sa faci e sa descarci gratuit aplicatia din App Store si Google Play. Adaugi cardurile tale BT si non BT si esti pregatit pentru #EasyBanking.

Cat te costa? Acceseaza lista taxelor si comisioanelor.

3. Plateste cu telefonul
Nu e nevoie se te opresti din conversatia cu prietenii tai sau sa inchizi alte aplicatii pe care le folosesti cand vrei sa platesti cu telefonul. E suficient sa deblochezi telefonul si sa-l apropii de POS, fara sa deschizi aplicatia. Unlock & Pay – rapid si simplu :p si nu ti se va solicita codul PIN.

Poti sa vezi toate modalitatile de plata in setarile aplicatiei si e bine sa stii ca nu ai niciun comision cand platesti cu telefonul.*Poti plati cu telefonul daca ai functia NFC disponibila pe Androidul tau. Daca esti fan Apple cu un singur click iti trimiti cardurile din BT Pay in Apple Wallet si vei face plati cu telefonul la fel de simplu.

4. Invita Prietenii
Vestile bune trebuie date mai departe asa ca de acum iti poti invita prietenii in BT Pay.
Este asa de usor sa platesti cu telefonul, incat merita si altii sa se bucure de experienta.
Iar acum eu si prietenul nou adus in BT Pay, primim fiecare 30 lei pe card.

Asadar..
1. descarca aplicatia BT Pay folosind link-ul meu https://btpay.page.link/y2yt,
2. plateste cu telefonul in urmatoarele 7 zile si putem castiga amandoi cate 30 de lei.

Daca vrei detalii, gasesti regulamentul pe site-ul bănciiData limita campanie: 15.01.2021.

5. Open Banking
Daca ai card non-BT in app, poti sa-ti verifici si soldul sau tranzactiile. E simplu de tot – conectezi conturile tale online de la alte banci si vei vedea exact cum stai cu banii pe toatre cardurile tale.

Vei putea conecta contul de la ING, BCR si Revolut. Din nou #EasyBanking

6. Vrei sa trimiti sau sa soliciti bani de la un prieten?
Daca si prietenii tai au BT Pay, tot ce ai de facut este sa selectezi persoana sau persoanele din agenda telefonului si sa completezi suma pe care o trimiti sau o soliciti. Daca nu, e la fel de simplu sa le transferi bani prin IBAN.

Poti sa transferi bani si intre cardurile tale usor, dintr-o miscare.

7. Card digital? Da, orice card e prima data vizibil in BT Pay
Ce e un card digital? Este cardul tau nou emis, care are fix aceleasi caracteristici ca cel pe care-l vei primi fizic dupa o perioada. Orice card BT va ajunge prima data in BT Pay. Vei putea face absolut orice operatiune cu el – inclusiv retrageri de bani sau plati online.

8. Economiseste cu BT Pay. Cum?
De acum e usor sa urmaresti cum cheltuiesti banii. Vei vedea in aplicatie, pentru fiecare card in parte un grafic al cheltuielilor tale, pe domenii: utilitati, supermarket, transport, timp liber etc. Astfel iti va fi mai usor sa stii unde poti economisi.

9. Preia controlul asupra cardurilor tale, digital & fizic
Da, uneori vrei sa stii ca totul e in siguranta si in controlul tau. De acum, poti modifica limita tranzactiilor tale online si offline, retragerile de numerar de la bancomat si numarul de tranzactii care pot fi efectuate cu cardul.

10. Gestioneaza usor obligatiile de plata pe cardul tau de credit
Iti notezi in calendar cand trebuie sa-ti platesti obligatia lunara? De acum nu mai e nevoie. Poti sa setezi plata automata a obligatiilor lunare pe cardul de credit, la data scadentei sau poti plati cand vrei tu, pana la data scadentei, prin butonul special 'Alimenteaza cardul'.
Tu vei decide daca platesti suma minima obligatorie sau vei plati intreaga suma utilizata la finalul lunii anterioare, ca sa nu mai platesti dobanda.
Pe langa asta graficul te va ajuta sa vezi exact care e balanta si obligatiile de plata.
Totul, in timp real. Vezi istoricul tranzactiilor efectuate si cati bani ai direct pe telefon.

11. Imparte costul / Split the Bill
Ai iesit cu prietenii in oras si v-ati dat seama ca nu aveti cash? Ai luat un cadou si vrei sa imparti costul cu restul prietenilor? Tot ce ai de facut este sa platesti cu cardul si sa soliciti bani de la restul persoanelor, selectandu-le din lista contactelor din telefon. Suma poate fi impartita in mod egal sau se poate solicita suma diferita. Persoanele de la care soliciti bani trebuie sa foloseasca, de asemenea, BT Pay.

12. Transfera intre carduri
Fie ca vrei sa transferi bani de pe cardul tau non-BT in cel BT sau intre cardurile tale BT, ai optiunea te Transfer intre carduri. E simplu: alegi cardul de pe care vrei sa trimiti bani, iar apoi cardul pe care vrei sa-i trimiti.

13. Adauga card non-BT
De acum poti adauga carduri emise de alte banci din Romania.

Ce poti face cu ele in BT Pay?
Transfer instant de pe aceste carduri pe cardurile tale BT
Vei putea trimite bani instant prietenilor cu BT Pay

14. Retrage Cash
Vei putea genera un cod, care va putea fi folosit la orice ATM BT, pentru a retrage o anumita suma de bani. Aceasta functionalitate te ajuta in situatiile cand nu ai bancomate contactless si nu ai cardul la tine, dar ai neaparat nevoie de cash. Pentru ca uneori e musai :)


15. Sustine-ti ONG-ul preferat si doneaza
Acum e mai usor ca niciodata sa donezi pentru cauzele pe care le sustii. In BT Pay ai o lista de ONG-uri partenere catre care poti dona bani direct din cardul de debit, iar tranzactia nu este comisionata. Incurajam faptele bune!

16. Primesti oferte de la partenerii STAR si promotii la produsele BT direct pe telefon.

17. Premii in miscare
Conecteaza contul tau Fitbit, Google Fit sau Apple Health in aplicatie, sincronizeaza-ti pasii si poti debloca oferte BT si ale partenerilor. Ambitie - powered by BT Pay ☺

miercuri, 25 noiembrie 2020

ANAF: Cererile de eșalonare la plată simplificată pot fi transmise electronic.

Contribuabilii pot depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, cererile pentru accesarea eșalonării la plată simplificate, anunță ANAF. Agenția prezintă facilitățile fiscale pentru conformarea la plata obligațiilor fiscale: eșalonarea la plată conform Codului de procedură fiscală, anularea obligațiilor de plată accesorii, restructurarea obligațiilor bugetare.

Ordinul președintelui ANAF nr. 3896/2020 prin care a fost aprobată procedura de acordare a eșalonării la plată de către organul fiscal central, în formă simplificată, a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 1104 din data de 19 noiembrie 2020.

Contribuabilii persoane fizice și juridice pot accesa eșalonarea la plată simplificată, pe o perioadă de cel mult 12 luni, pentru obligațiile fiscale principale și accesorii datorate după data declarării stării de urgență.

Pentru a accesa eșalonarea la plată simplificată nu este necesar să se constituie garanții.

Trebuie îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) să se depună o cerere până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sancțiunea decăderii. La cerere, se poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare;
b) să nu se înregistreze obligații fiscale restante la data declarării stării de urgență, nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală. În cazul în care, la data stării de urgenţă se înregistrează astfel de obligaţii fiscale restante, acestea trebuie stinse până la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
c) să nu fie în procedura falimentului;
d) să nu fie în dizolvare;
e) să fie depuse toate declarațiile fiscale până la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
f) să nu se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 25 și 26 din Codul de procedură fiscală. Prin excepție, dacă actele prin care s-a stabilit răspunderea sunt definitive în sistemul căilor administrative și judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasă răspunderea a fost achitată, condiția se consideră îndeplinită.

Pe perioada eșalonării la plată se pot depune două cereri de modificare a eșalonării la plată – în situația în care se dorește includerea în eșalonare a obligațiilor care constituie condiție de plată, precum și două cereri de menținere a valabilității eșalonării la plată – în cazul în care a fost pierdută valabilitatea eșalonării la plată, ca urmare a neîndeplinirii conditiilor.

Cererea de eșalonare la plată se soluționează în termen de cel mult 5 zile de la data depunerii acesteia. La cerere se anexează doar propunerea de grafic de eșalonare. Nu este necesară constituirea de garanții.

Facilitățile fiscale pentru conformarea la plata obligațiilor fiscale:
  • Eșalonarea la plată conform Codului de procedură fiscală
  • Anularea obligațiilor de plată accesorii
  • Restructurarea obligatiilor bugetare
Informații suplimentare se pot obține utilizând Formularul de contact sau telefonic, prin contactarea Serviciului de asistență telefonică a contribuabililor – Call-center, la nr. de telefon 031.403.91.60.

I. Eșalonarea la plată conform Codului de procedura fiscală:
Orice categorie de contribuabil poate accesa eșalonarea la plată, pe o perioadă de cel mult 5 ani, respectiv:
a) pe cel mult 6 luni, în situația în care nu dețineți garanții;
b) pe cel mult 12 luni, în situația în care vă încadrați în categoria contribuabililor cu risc fiscal mic;
c) pe cel mult 5 ani, în situația în care dețineți garanții, chiar și insuficiente.

Odată cu această eșalonare se poate acorda și amânarea la plată până la finalizarea eșalonării, a dobânzilor și/sau a penalităților de întârziere, în vederea anulării, cu îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege. Pentru anularea accesoriilor trebuie să vă încadrați într-una din următoarele situații:
a) obligaţiile fiscale eşalonate la plată, precum şi cele care fac obiectul amânării la plată, să nu fie mai mari de 5.000 lei în cazul persoanelor fizice şi, respectiv, 20.000 lei în cazul persoanelor juridice;
b) să constituiți garanții, în situația în care obligaţiile fiscale eşalonate la plată, precum şi cele care fac obiectul amânării la plată, sunt peste plafoanele menționate la lit. a);
c) să vă încadrați în categoria contribuabililor cu risc fiscal mic, caz în care trebuie să constituiți garanții în valoare de minimum 20% din sumele ce pot face obiectul eşalonării la plată și amânării la plată în vederea anulării.

Pentru a beneficia de eșalonare la plată trebuie să îndepliniți cumulativ următoarele condiții:
a) să vă aflați în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilități bănești și să aveți capacitate financiară de plată pe perioada de eșalonare la plată. Aceste situații se apreciază de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiară ori a altor informații și/sau documente relevante, prezentate de dumneavoastră sau deținute de organul fiscal;
b) să aveți constituită garanție;
c) să nu vă aflați în procedura insolvenței;
d) să nu vă aflați în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare;
e) să nu vi se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară. Prin excepție, dacă actele prin care s-a stabilit răspunderea sunt definitive în sistemul căilor administrative și judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasă răspunderea a fost achitată, condiția se consideră îndeplinită.

Pe lângă condițiile mai sus menționate, trebuie să aveți depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal. Această condiție trebuie îndeplinită la data eliberării certificatului de atestare fiscală și se consideră îndeplinită și în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declarații fiscale, obligațiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal.

În cazul în care îndepliniți condițiile necesare și doriți să beneficiați de eșalonare la plată este necesar să depuneți cerere de acordare a eșalonării la organul fiscal competent.

II. Anularea obligațiilor de plată accesorii:
Pentru a beneficia de anularea unor obligații bugetare accesorii, aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31.03.2020 inclusiv, trebuie să îndepliniți cumulativ următoarele condiții:
a) toate obligațiile bugetare principale restante la 31 martie 2020 inclusiv, se sting prin orice modalitate prevăzută de lege până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv;
b) sunt stinse prin orice modalitate prevăzută de art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, toate obligaţiile bugetare principale şi accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 aprilie 2020 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;
c) să aveți depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;
d) să depuneți cererea de anulare a accesoriilor după îndeplinirea în mod corespunzător a condiţiilor prevăzute la lit. a) – c), dar nu mai târziu de data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sancţiunea decăderii.

De asemenea, puteți beneficia de anularea obligațiilor accesorii aferente și următoarelor obligațiilor bugetare principale:
a) cele stabilite prin declarații rectificative, în condițiile art. X din O.U.G. nr. 69/2020;
b) cele cu termene de plată până la data de 31 martie 2020 inclusiv și stinse până la această dată, în condițiile art. XI din O.U,G. nr. 69/2020;
c) cele stabilite prin decizii de impunere emise ca urmare a unei inspecții fiscale aflată în derulare la data de 14 mai 2020, în condițiile art. XII din O.U.G. nr. 69/2020;
d) cele eșalonate la plată potrivit Codului de procedură fiscală, în condițiile art. XVI din O.U.G. nr. 69/2020.

Pentru amânarea la plată, în vederea protejării la stingere, a obligațiilor de plată accesorii ce pot face obiectul anulării, puteți depune notificare la organul fiscal competent prin care vă manifestați intenția de a beneficia de anularea accesoriilor, până la depunerea cererii de anulare.

Restructurarea obligatiilor bugetare
Această măsură fiscală poate fi accesată de către debitori, persoane juridice de drept public sau privat și constă în restructurarea obligatiilor bugetare restante la data de 31 iulie 2020, pe o perioada de maxim 7 ani, cu posibilitatea anularii obligatiilor de plată accesorii. De asemenea, puteți beneficia de anularea a maxim 50% din obligatiile bugetare principale dacă achitați pana la data depunerii cererii, maxim 15% din obligatiile bugetare principale datorate.

Pentru a beneficia de restructurarea obligaţiilor bugetare, trebuie să îndepliniți cumulativ următoarele condiţii:
a) să nu îndepliniți condiţiile pentru a beneficia de eşalonarea la plată reglementată de Codul de procedură fiscală;
b) să prezintați un plan de restructurare şi un test al creditorului privat prudent, întocmite de un expert independent;
c) să nu vă aflați în procedura insolvenţei la data emiterii deciziei de aprobare a restructurării obligaţiilor bugetare. În cazul în care vă aflați în procedura insolvenţei şi doriți restructurarea obligaţiilor bugetare puteți notifica organul fiscal cu privire la intenţia dumneavoastră, cu condiţia ca până la data emiterii deciziei de aprobare a cererii de restructurare să ieșiți din această procedură;
d) să nu vă aflați în dizolvare;
e) să aveți îndeplinite obligaţiile declarative, potrivit vectorului fiscal, la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
f) să îndepliniți testul creditorului privat prudent.

În situația în care intenționați să beneficiați de restructurarea obligatiilor bugetare puteți depune la organul fiscal o notificare în acest sens, până la data de 31 martie 2021, iar cererea de restructurare a obligațiilor bugetare o puteți depune până la data de 30 iunie 2021.

marți, 17 noiembrie 2020

Cum să folosești Waze pe desktop.

Telefoanele mobile sunt la îndemână atunci când navigați la destinația respectivă. Uneori, un PC este un loc mai bun pentru a începe. Pe interfața web a Waze-ului, puteți începe o călătorie pe PC și apoi o puteți trimite pe telefon. Înainte de a începe, asigurați-vă că aveți aplicația Waze instalată pe mobil și că sunteți conectat. Apoi, pe calculator, deschideți cu un browser web site-ul Waze. În dreapta sus, faceți clic pe „Conectare” (sau deschideți mai întâi meniul).



Veți vedea un cod QR. Deschideți camera telefonului și îndreptați-o către codul QR. Apoi, pe telefon ar trebui să apară un link.



Dacă nu doriți să vă încurcați cu codurile QR, puteți face clic și pe „Conectați-vă altfel”. Acest lucru vă permite să introduceți numele de utilizator și parola.



Acest proces vă va conecta pe web cu același cont pe care îl utilizați pe telefon sau tabletă. După ce v-ați conectat pe web, faceți clic pe „Live Map” pe pagina principală Waze.



Tastați locația dorită în caseta de text din stânga sus.



Selectați locația și veți vedea câteva informații despre aceasta. Faceți clic pe „Indicații”.



Tastați locația de pornire (sau faceți clic pe pictograma Swap pentru a reveni la o locație anterioară). De asemenea, puteți să dați clic pe „Părăsiți acum” sau „Sosiți după” și să tastați o oră. Când totul este așa cum doriți, dați clic pe „Salvați în aplicație”.



O notificare va apărea pe telefon. Dacă ați ales o oră „Sosire până”, notificarea va apărea în momentul plecării. Atingeți-o pentru a lansa navigarea în aplicația Waze.



Aplicația Waze se va deschide și veți vedea câteva informații despre traseu. Atingeți „Du-te acum” pentru a începe navigarea.



Gata! Urcați în mașină și mergeți în locul mult așteptat.

REVOLUT: Valentin, IBAN-ul tău în RON este aici!

💙 Este primul mesaj pe care l-am deschis în 5 nov. 2020 și care mi-a înseninat ziua! 💜



De acum îți poți gestiona întreaga viață financiară direct din aplicația Revolut!

Hey Valentin,

Avem vești bune! IBAN-ul tău în RON este acum disponibil în aplicația Revolut. Una dintre cele mai așteptate funcționalități este acum aici, ca tu să te poți bucura de o experiență cu adevărat locală, la standarde globale.

Încasări rapide și sigure, în RON. De acum poți să:

Primești salariul direct în contul tău Revolut ca să îți gestionezi întreaga viață financiară dintr-un singur loc

Să primești bani în RON din orice cont din România

Să îți alimentezi contul prin transfer bancar, simplu și rapid, fără comisioane ascunse


Deschide aplicația Revolut, apasă steagul "🇷🇴" din dreptul contului în RON și descoperă datele contului tău local..

De acum Revolut poate deveni contul tău principal!

Echipa Revolut




Află detalii despre Revolut aici și aici

Electric Up: 100.000 EUR pentru panouri solare, respectiv chargere de mașini electrice

Ministerul Economiei a publicat ghidul de finanțare pentru programul Electric Up, prin care companiile din sectorul HORECA primesc o finanțare nerambursabilă de până la 100.000 de euro pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp, precum și a staţiilor de reîncărcare de 22 KW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.


Sunt vizate două categorii principale de beneficiari ai finanțării ElectricUp:
  • Microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) din aproape toate domeniile, cu excepția celor prevăzute în anexa 1 la Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (vor fi excluse firmele din agricultură, producție de tutun, de vin, de băuturi spirtoase etc.).
  • Persoane juridice române din sectorul HoReCa (activitate principală sau secundară) - codurile CAEN: 5510 - Hoteluri și alte facilități de cazare similare, 5520 - Facilități de cazare pentru vacanțe și perioadă de scurtă durată, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante și alte activități de servicii de alimentație, 5621 - Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte activități de alimentație, 5630 - Baruri și alte activități de servire a băuturilor, n.c.a., 9329 - Alte activități recreative și distractive n.c.a.
Cheltuieli eligibile ElectricUp
  • cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere instalată de minim 27 kWp și maxim 100 kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; echipamente conexiuni; structura de montaj a sistemului; modul de comunicaţie; contoare inteligente care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice instalat şi care permit colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în format electronic; tablou electric curent continuu/curent alternativ;
  • cheltuielile cu achiziţia a cel puțin unei staţii de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare;
  • cheltuielile cu proiectarea, obținerea avizelor necesare, montarea şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice și staţiilor de reîncărcare, reprezentând maximum 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului;
  • cheltuieli de consultanță și management de proiect de maxim 7% din valoarea totală eligibilă a proiectului;
  • cheltuielile efectuate pentru realizarea şi instalarea panoului de informare figura 1;
  • cheltuielile efectuate pentru realizarea şi instalarea unui sistem de avertizare/semnalare pentru stația de reîncărcare figura 2;
  • 30% din cheltuielile cu achiziția acumulatorilor de stocare (maxim 30% din valoarea puterii instalate a panourilor fotovoltaice), opțional.
  • este considerată cheltuială eligibilă taxa pe valoarea adăugată, TVA, dacă aceasta este nedeductibilă.
  • Cheltuielile aferente branşamentului la reţeaua de energie electrică NU sunt eligibile pentru finanţarea din Program.
  • Sunt considerate eligibile doar cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, cu excepția cheltuielilor cu proiectarea, de consultanță și management de proiect contractate începând cu maxim 30 zile anterior înscrierii în program, dovedite cu înscrisurile aferente.Se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile.
Bugetul total al programului pe anul 2021 este de circa 100 milioane euro. Programul de finanțare se aplică pe perioada 2021- 2027, în mai multe cicluri de finanțare.

Depunerea proiectelor se va face prin intermediul aplicației informatice în sesiunea de depunere.

De consultat site-ul energie.gov.ro pentru înscrierea în programul Electric Up.

Vezi Ordonanța de Urgență privind Programul de finanțare Electric Up.

vineri, 30 octombrie 2020

Simplificări majore la înființarea firmelor ..


conform directivelor europene necesare a fi transpuse în România până în vara anului 2021.

Proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției trebuie să fie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

1. Actul constitutiv se va întocmi online prin completarea unui formular-tip, cu opțiuni predefinite, care va fi disponibil pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Actul constitutiv formular-tip sau, după caz, cel individualizat, va fi semnat de către toți fondatorii sau de reprezentanții acestora cu semnătură electronică calificată.

2. Cererile de înregistrare și înscrisurile depuse în susținerea acestora, care sunt întocmite de avocați sau de notari publici, vor putea fi semnate de aceștia cu semnătură electronică calificată și transmise online.

3. Certificatele de înmatriculare și certificatele constatatoare vor putea fi emise și în format electronic, semnate cu semnătură electronică calificată/sigiliul electronic calificat.

Obligații care o să dispară:
4. Aici se face referire la mai multe chestiuni, printre care eliminarea cerinței de efectuare a vărsământului aportului la capitalul social al SRL-urilor la momentul constituirii (se va face etapizat), a acordului Secretariatului General al Guvernului și al autorităților locale pentru folosirea anumitor cuvinte în denumire (verificarea va fi făcută intern la ONRC), a depunerii dovezii rezervării denumirii, a depunerii unor declarații pe propria răspundere și a cerinței depunerii specimenului de semnătură pentru reprezentanții legali.

NOU: Ocupația de registrator de la ONRC:
5. Registratorii vor reprezenta personalul de specialitate juridică, învestit să exercite un serviciu public de interes general.
Accesul în profesie se va face pe bază de examen sau concurs, iar numirea și eliberarea din funcție va fi făcută de directorul general al ONRC.
Registratorul va răspunde disciplinar, civil și penal pentru faptele sale.

6. Înregistrarea în registrul comerțului se va face în baza controlului de legalitate făcut de un registrator. Această persoană se va ocupa de controlul prealabil înregistrării companiilor, dar și de fuziuni, divizări, dizolvări și radieri.

Accesul online la informațiile despre firme, chiar și despre cele din alte state UE:
7. Documentele și informațiile referitoare la persoanele fizice și juridice înregistrate în registrul comerțului se vor arhiva și în format electronic pentru a permite furnizarea rapidă de copii electronice, certificate de pe actele prezentate (chiar dacă acestea au fost depuse în format tipărit).

8. O să devină disponibile mai multe date în registru. De exemplu, cele referitoare la sucursale (în registrul sucursalei, date despre societatea-mamă dintr-un alt stat membru și, invers, în registrul societății-mamă, informații despre sucursală).

Odată intrat în vigoare, proiectul de lege va înlocui prevederile actuale ale Legii 26/1990 (Legea ONRC), cele ale Legii 359/2004 (simplificarea formalităților de înregistrare a persoanelor fizice și juridice) și cele ale Ordonanței de urgență 116/2009 (unele măsuri privind înregistrarea la ONRC).

Sursa: AvocatNet.ro

joi, 29 octombrie 2020

Google Pay pentru eCommerce din RO.


Google Pay (GPay) este un serviciu de plati cu telefonul mobil, smart watch-uri si bratari smart, precum si de gestiune a cardurilor bancare pe care Google il pune la dispozitie celor interesati.

Concret, daca telefonul tau are NFC (Near Field Communication), poti merge la cumparaturi fara sa-ti iei cardurile cu tine.

Mod de utilizare
1. Instalam Google Pay din magazinul de aplicatii Google Play.
2. Deschidem aplicatia si apoi inrolam un card cu care se poate plati contactless (e.g. cardul Revolut).
3. Cand vrei sa platesti la POS, deschizi aplicatia Google Pay, activezi NFC si apropii telefonul de POS.

Google Pay este facil si in cazul platii pentru cumparaturile online. Are functionalitatea Autofill, fara sa mai fie nevoie de a completa intotdeauna datele cardurilor.

Permite si autentificarea pe baza de amprenta, cod, deblocare faciala.

De retinut
1. Nu va mai fi solicitat codul PIN pentru plati mai mari de 100 de lei.
2. Permite stocarea de carduri virtuale intr-un portofel digital.

Cardurile pot fi adaugate facandu-le o poza sau introducand manual datele lor.

Primele banci din Romania care vor folosi G-Pay vor fi:
  • Banca Transilvania
  • Unicredit
  • ING
cu beneficii faine si pentru utilizatorii Revolut.

Afla mai multe detalii despre Google Pay pentru eCommerce de aici.

Avem verde la un shopping fain din 17 Nov. 2020 💚

miercuri, 14 octombrie 2020

CV Perfect, un serviciu unic de redactare CV-uri si scrisori de intentie.

Probabil te vei intreba ce poate fi asa de interesant si sofisticat la analiza unui CV. Mai degraba vei spune ca realizarea unui CV da mai multa bataie de cap decat o simpla analiza a acestuia.

Intr-adevar, la prima vedere, analiza unui CV poate fi un lucru nesemnificativ si lipsit de interes, dar odata cu cresterea importantei acordate resursei umane de calitate, analiza unui CV devine o treaba complicata si de cele mai multe ori este realizata de specialisti in domeniu.

Exista doua tipuri de candidati care isi intocmesc CV-urile:
1. unii omit aspecte care i-ar putea pune intr-o situatie nefavorabila,
2. altii au tendinta de a-si supraevalua realizarile pentru a pune mana pe un anumit post.

Din acest motiv este necesara analiza CV-ului prin prisma unui ochi format in vederea descoperirii tuturor inexactitatilor care ar putea duce la intervievarea unui candidat nepotrivit din start.

Impresia lasata de CV si atenta analiza a acestuia va formula primele intrebari pe care se va construi interviul de angajare, structura tuturor informatiilor din CV reflectand o imagine de ansamblu asupra persoanei ce urmeaza a fi chemata la interviu.

cv-perfect.ro

In analiza unui CV trebuie tinut cont de:
• Concizie
• Informatii complete
• Date referitoare la profesie, studii, activitati desfasurate
• Prezentarea domeniilor de competenta si de interes
• Adaptarea la scopul postului in cauza

Chiar daca candidatul mentioneaza date despre joburile anterioare si acestea nu sunt relevante pentru dumneavoastra, nu trebuie sa le dati importanta deoarece trebuie sa urmariti exact ceea ce presupune postul pentru care a fost trimis CV-ul.

Analiza atenta a CV-ului trebuie sa ajute la formarea unei prime impresii despre personalitatea candidatului, aptitudinile si competentele acestuia, evolutia carierei profesionale, precum si dorinta de a se perfectiona continuu.

O mare importanta o au referintele din cadrul unui CV sau fostii angajatori care pot furniza informatii relevante despre candidat.

Asadar, analiza atenta si obiectiva a unui CV va scuti angajatorul si in cele din urma candidatul de un interviu care poate nu trebuie sa aiba loc din cauza unor informatii incompatibile ale candidatului cu pozitia pentru care a trimis CV-ul.

Din acest motiv a fost creat CV Perfect, un serviciu unic de redactare CV-uri si scrisori de intentie.

100% personalizat si adaptat nevoilor clientilor care cauta o oportunitate de angajare in job-ul dorit ..

☑ CV Perfect te asigura ca intri pe lista scurta a candidatilor invitati la interviu.

☑ CV Perfect iti ofera serviciul profesional de redactare CV si Scrisoare de Intentie si te pregateste pentru interviu astfel incat sa iti maximizezi sansele de reusita.

☑ CV Perfect iti sta alaturi si te sfatuieste in legatura cu dezvoltarea carierei tale.

cv-perfect.ro

Ai muncit în străinătate? Află detalii despre pensia ta din RO.

Persoanele care sunt interesate de achiziționarea vechimii nu pot apela la mecanismul apărut recent în cazul în care au realizat stagii de cotizare în alte țări. Mecanismul respectiv se aplică numai pentru perioadele în care nu s-a cotizat deloc sub nicio formă.


Conform celor stabilite la finalul lunii septembrie, OUG 163/2020 permite persoanelor fizice să cumpere vechime pentru pensie, în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii, ce poate acoperi cel mult șase ani.

Totuși, acest lucru nu este permis mereu. Cei ce au avut calitatea de asigurat într-un stat membru al UE sau în alte state cu care România are acorduri în domeniul securității sociale nu pot apela la acest sistem.

În ce situații nu poate fi achiziționată vechimea
Este vorba despre plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult șase ani, în care „persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Cei ce au lucrat în străinătate nu pot plăti contribuții de asigurări sociale pentru perioadele în care au fost acoperiți în alt stat. Sunt vizați atât cei care au lucrat într-o țară din UE sau în altă țară cu care România a semnat acorduri în domeniul securității sociale.

Conform legislației în vigoare, perioadele de peste un an lucrate în străinătate pot fi adăugate la stagiul de cotizare minim din România. Din acest motiv, persoanele care doresc să acopere o lipsă în stagiul de cotizare nu pot face acest lucru pentru perioade în care plăteau, chiar dacă în alt stat, contribuții pentru pensii.

De asemenea, legat de pensia internațională, autoritățile române sunt cele care se ocupă de stabilirea pensiei pentru toate perioadele lucrate în celelalte țări. În acest sens, casa de pensii este cea care trebuie să se ocupe de toate calculele ori de solicitarea informațiilor necesare din țările respective.

Condițiile pentru achiziționarea vechimii
Trebuie menționat că procesul de calculare al pensiei ține cont de o singură plată pentru perioada respectivă, ceea ce înseamnă că nu ajută cu nimic dublarea plății pentru aceeași perioadă.

Condițiile actuale pentru achiziționarea vechimii pentru pensie se vor aplica doar până la sfârșitul lunii august 2021, deoarece, de la 1 septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor, care este Legea 263/2010, va fi înlocuită de Legea 127/2019, care conține deja măsura.

Sursa: Capital

miercuri, 29 iulie 2020

Legea USR 153/2020: Decontăm casele de marcat din impozit.

Claudiu Nasui

Legea USR de deducere a costului caselor de marcat din impozit tocmai a fost promulgată. A devenit Legea 153/2020.

USR a promis că va face antreprenoriat fără birocrație și că vom ușura cât putem viața românilor care întreprind în țara noastră. O economie sănătoasă este una a multelor întreprinderi mici și mijlocii. Viața întreprinzătorilor din România este grea. Multe taxe la tot pasul, birocrație, controale haotice, legislație impredictibilă și care se modifică radical de la o lună la alta. De aceea unul dintre obiectivele principale ale partidului USR pentru economie este debirocratizarea și crearea unui mediu în care antreprenoriatul să poată fi făcut ușor.



Ce face legea USR recent promulgată? Permite să scădem costul caselor de marcat direct din impozitul datorat. Dacă statul ne tot pune să schimbăm casele de marcat o dată la câțiva ani, măcar să nu o mai facă pe banii noștri.

Să luăm un exemplu concret al unei microîntreprinderi clasice care ar plăti 1% din venituri. Anterior, când cumpăra o casă de marcat de 1.000 lei, scădea costul ei din baza impozabilă și „economisea” 10 lei la impozitul datorat. Adică 1% din cheltuiala cu casa de marcat. De acum, cei 1.000 lei se scad chiar din impozitul datorat. Microîntreprinderea „economisește” toți cei 1.000 lei, adică 100% din cheltuiala impusă de stat.

Legea 153/2020 intră în vigoare de la 1 august. USR a obținut recent multe victorii pentru antreprenorii din România. Legea 102/2020 a debirocratizat înființarea și viața firmelor. Legea 108/2020 a eliminat declarațiile inutile de beneficiar real. Un amendament în legea 62/2020 care scutește de impozit chiriile scăzute cu 30%.

Acum a venit rândul ușurării poverii costurilor caselor de marcat prin scăderea lor integrală din impozitul datorat, iar acest lucru va fi aplicabil nu doar microîntreprinderilor, ci și contribuabililor care plătesc impozit pe profit sau celor care plătesc ceea ce se numește impozit specific (horeca, restaurante, etc).

În 2015, statul a obligat pe toată lumea să achiziționeze noi case de marcat, sub pretextul că ar fi mai bune. De fapt, se urmărea eficientizarea colectării taxelor, dar nici măcar asta nu s-a întâmplat. Colectarea nu s-a îmbunătățit, doar povara pe mediul privat a crescut. Nici măcar termenele de implementare inițiale nu au fost respectate, prorogându-se în mod repetat până în 2018.

Făcând viața întreprinderilor mai ușoară ajutăm economia să crească. Asta produce locuri de muncă, creștere economică reală și chiar venituri mai mari la bugetul de stat. Hai să gândim mai multe proiecte pentru mediul privat, nu de alta dar de acolo vin banii pentru tot ce face statul.

luni, 20 iulie 2020

Inregistrarea marcii, un ajutor in dezvoltarea afacerii tale. Anunt referitor la noua lege a marcilor, Legea 112/2020.


Secretul unei bune relatii nu sta doar in cantitatea de produse pe care producatorul o ofera, ci si in felul in care face acest lucru, de modul lui de a se detasa de competitie si de a-si fideliza consumatorul.

Astfel ca, indiferent de domeniul in care activeaza, o companie trebuie sa-si protejeze produsul pe care il scoate pe piata, iar cea mai buna cale de urmat in acest sens este cea referitoare la proprietatea intelectuala.

De ce este necesar sa imi deosebesc produsele prin marca?
Deosebirea produselor unei intreprinderi de cele ale altei intreprinderi este importanta din doua motive:
  • Marca este un mijloc de atragere al consumatorului
  • Individualizarea produslui prin marca apara intreprinderea de actele de concurenta neloiala
Potrivit art. 2 din legea 84/1990 privind marcile si indicatiile geografice:”Poate constitui marca orice semn susceptibil de reprezentare grafica cum ar fi: cuvinte, desene, litere (…) cu conditia ca aceste semne sa permita a distinge produsele sau serviciile unei intreprinderi de cele ale altor intreprinderi”
Asadar, marca este un semn susceptibil de reprezentare grafica care serveste la deosebirea produselor unei intreprinderi de cele apartinand altei intreprinderi.

Marca ajuta mai mult decat la deosebirea produselor unei intreprinderi de cele ale altei intreprinderi, marca reprezinta cartea de vizita a intreprinderii, sursa de informare a consumatorului, instrumentul de publicitate dar si mijlocul prin care intreprinderea isi recupereaza investitiile facute in calitate.

Este necesara inregistrarea marcii?
Prin art. 8 din legea 84/1998, legislatia nationala a adoptat sistemul atributiv in cadrul caruia dreptul la marca se dobandeste prin prioritate de inregistrare. Dreptul la marca apartine persoanei care inregistreaza prima un semn distinctiv.

Actele anterioare de folosire nu sunt opozabile, in masura in care nu s-a efectuat inregistrarea lor. Prin depunerea cererii inregistrare si constituirea depozitului se urmareste informarea publicului cu privire la proveninta produsului protejat.

In conformitate cu dispozitiile legale prevazute in art. 36 din legea 84/1998, inregistrarea marcii confera titularului sau dreptul exclusiv de exploatare si dreptul de a interzice tertilor sa foloseasca marca in activitatea comerciala fara consimtamantul sau.

Deci este necesar sa inregistram marca pentru a inlatura tentatia utilizarii ilicite. Este dificil de gestionat situatia in care o intreprindere utilizeaza semnul distinctiv (marca) in activitatea comerciala fara a-l inregistra iar o alta intreprindere merge si il inregistrareaza chiar daca nu il foloseste.

Exemplul celebru in Romania este Divizia A de fotbal. Acesteia i s-a schimbat denumirea in Liga 1 doar pentru ca cineva a inregistrat marca Divizia A si a interzis Ligii Profesioniste de Fotbal sa mai utilizeze aceasta marca.

Cum ma ajuta marca sa imi dezvolt afacerea?
Mai intai, intreprinderea trebuie sa se gandeasca la marca inainte de a lansa produsul pe piata deoarece marca reprezinta prezenta produsului in mintea consumatorului, iar daca marca nu este prezenta in mintea consumatorului, intreprinderea nu are niciun fel de prezenta in piata si daca nu are niciun fel de prezenta in piata, produsul/afacerea va rezista foarte putin.

Apoi, degeaba intreprinderea incearca sa ofere consumatorului tot ce are mai bun daca nu are in spate o marca puternica deoarece consumatorul va privi produsul ca pe o marfa, iar singurul criteriu de diferentiere intre marfuri este pretul.

In concluzie, marca ofera consumatorului garantia referitoare la produsele sale fara de care orice strategie de promovarea sau de vanzare este sortita esecului.

NOU in RO:

Automatizarea clientilor. Cum sa creezi o companie pe baza de abonament in orice domeniu.


Automatizarea clienților / The Automatic Customer de John Warrillow se adresează antreprenorilor și celor care doresc să se alăture acestei bresle, venind cu o idee de afaceri mai puțin exploatată în rândul antreprenorilor de la noi din țară. Warrillow te ghidează prin intermediul cărții de față cum să aplici modelul de afacere bazată pe abonament în propria ta firmă, plecând de la exemplul companiei WhatsApp care a fost achiziționată de Facebook contra sumei record de 19 miliarde de dolari, devenind astfel cea mai scumpă achiziție a unui start-up din domeniul internetului din toate timpurile.

Autorul cărții, John Warrillow este antreprenor, orator și editorialist al revistei americane de business Inc. Până a scrie acest volum, Warrillow testase deja pe cont propriu profitabilitatea companiilor care se bazează pe încasările provenite din abonamente, implementând un sistem de automatizare a clienților, în cadrul Sellability.com și Warrillow & Co., companii pe care el însuși le-a fondat. John Warrillow este de asemenea autorul volumului Built to Sell: Creating a Business That Can Thrive Without You / Clădită pentru a fi vândută: Cum să creezi o afacere care poate prospera fără tine, o carte în care autorul vorbește despre cum poți transforma o firmă care are succes în una care poate fi vândută. Cartea a fost recunoscută de revistele Fortune și Inc Magazine drept una dintre cele mai bune cărți de business din 2011.

Automatizarea clienților este structurată în trei părți, după cum urmează:

PARTEA I: Abonații sunt mai buni decât clienții
„E cel mai bun model de afacere (n.r: afacerea pe bază de abonament) din lume… îți oferă o predictibilitate grozavă pentru a planifica, ceea ce te ajută pe tine ca antreprenor, să dormi noaptea.” – Mike McDerment

Această secțiune dezvăluie istoria sistemului economic pe bază de abonament, explică cum mari companii precum Apple sau Amazon au adoptat modelul pe bază de abonament și ce impact au afacerile pe bază de abonament asupra afacerilor fizice. Warrillow oferă tot aici opt motive pentru a adopta modelul bazat pe abonament în afacerea ta, indiferent de mărimea business-ului tău.

Amazon Prime – Clienții Amazon care plătesc contravaloarea acestui abonament, al cărui cost este de 99 de dolari pe an, primesc în schimb streaming gratuit la mii de filme și seriale TV și transport gratuit + expedierea în maximum două zile a majorității cumpărăturilor efectuate.

Pornind de la modelul acestui abonament și ținând cont de profitabilitatea lui, Amazon a introdus ulterior și alte tipuri de abonamente pentru serviciile lui, precum: AmazonFresh, Subscribe&Save sau Amazon Web Services.

Joint Venture este abonamentul lansat de Apple pentru clienții fideli, care îi aduce companiei anual un plus de 100 de milioane de dolari.

Asemenea companiilor Amazon și Apple procedează și alte companii mari precum: Spotify, Time Warner Cable, Target, Microsoft și Google care adaugă afacerii lor inițiale o afacere pe bază de abonament pentru a-și crea astfel o sursă de venit constant, pentru a-și extinde relațiile cu clienții pe care îi au deja și pentru a înțelege ce vor aceștia.

De ce să adopt acest model?
Autorul este foarte convins că modelul de afacere bazat pe abonament este unul care poate fi câștigător pentru oricine din următoarele motive:

• Crește valoarea companiei tale – chiar și companiile mici ajung să valoreze mai mult pe baza încasărilor din abonamente;

• Crește durata de viață a clienților tăi – abonamentul înseamnă în multe cazuri fidelizare;

• Uniformizează cererea – și te ajută să îți planifici afacerea în mod mai eficient.

• Reduce costul cercetării de piață în rândul clienților – abonamentele îți oferă în mod gratuit informații suplimentare despre clienții tăi: ce le-ar plăcea să le oferi în continuare, cât de mult sunt dispuși să plătească, etc

• Automatizează colectarea sumelor neîncasate – în cazul în care clienții tăi plătesc cu un card de credit, știi că vei fi plătit exact în ziua care trebuie;

• Fidelizezi clienții – ai toate șansele ca abonații să rămână clienți ai companiei pentru mai mult timp;

• Determină clienții să cumpere mai mult – faptul că abonamentul îi leagă pe clienți de companie, iar ție îți dă ocazia să discuți mai des cu ei, îți oferă totodată ocazia de a le vinde mai mult;

• Îți protejează afacerea în vremurile grele: atunci când creezi un flux neîntrerupt de venituri recurente, te pui la adăpost de partea cea mai rea a unei potențiale recesiuni.

PARTEA a-II-a: Cele nouă modele de afacere pe bază de abonament
Autorul vorbește aici pe larg despre opțiunile pe care le ai în cazul în care dorești să dezvolți un flux de venituri recurente pentru firma ta. Cu alte cuvinte, aici vei găsi o mulțime de idei pentru a aplica în compania ta modelul pe bază de abonament, Warrillow sfătuindu-te totodată să te întrebi: „Cum s-ar putea aplica acest model în domeniul meu?” și „Ce parte a cestui model aș putea împrumuta pentru compania mea?”

1) Modelul site-ului cu abonați – când oamenii plătesc pentru a avea acces la ceea ce știi tu și ar vrea și ei să știe. Autorul îți oferă numeroase exemple de site-uri care au introdus abonamentul ca metodă de plată pentru a avea acces la conținutul lor. Vezi exemplele: Wood Whisperer Guild, Wall Street Journal, New York Times, sau Dream of Italy.

2) Modelul colecției „cu acces nelimitat” – când oamenii plătesc pentru a accesa conținutul „mereu la modă” al unei colecții (de filme, muzică, artă, etc). Vezi modelul Netflix, GameFly, Entitle sau Oyster.

3) Modelul clubului privat – când oameni (în general cu foarte mulți bani) sau companii plătesc pentru a se învârti în cercuri formate din oameni (sau companii) asemenea lor și pentru a avea acces la lucruri deosebite sau la un anumit statut. Vezi: Royal Melbourne Golf Club sau The Investment Group for Enhanced Results in the 21th Century.

4) Modelul întâietății la coadă – când oamenii plătesc pentru a fi primii la coadă, atunci când vor să obțină un serviciu. Vezi modelele: Mission Critical Succes, Thriveworks sau Zendesk.

5) Modelul consumabilelor – când oamenii plătesc pentru a beneficia de un produs cu care trebuie să se aprovizioneze în mod regulat. Vezi exemplele: Dollar Shave Club, Blacksocks sau Subscribe&Save de la Amazon.

6) Modelul cutiei cu surprize – când oamenii plătesc lunar pentru a primi un pachet de „bunătăți” (mostre) în care descoperă noi produse ale unui brand. Vezi exemplele: Jacked Pack, SpicySubscriptions.com, Standard Cocoa, BarkBox, Conscious Box sau StitchFix.

7) Modelul care simplifică viața – când oamenii plătesc pentru a-și face viața mai ușoară deoarece sunt mult prea ocupați pentru a se ocupa ei de toate. Vezi exemplele: Hassle Free Home Services sau Mosquito Squad.

8) Modelul rețelei – când oamenii plătesc pentru a beneficia mai mult de serviciile oferite de o rețea: de mesagerie, de telefonie, de jocuri, de mașini etc. Vezi exemplele WhatsApp, Zipcar sau exemplul de efect opus al rețelei, World of Warcraft.

9) Modelul care asigură liniștea sufletească: când oamenii plătesc pentru ceva de care speră că nu vor avea niciodată nevoie. Furnizorii acestui tip de abonamente sunt pregătiți să-i ajute pe clienți în cazul în care aceștia au nevoie, dar altfel, nu le stă în cale. Vezi exemplele Tagg, ADT, LoJack sau Site24X7.

PARTEA a-III-a: Cum să-ți dezvolți afacerea pe bază de abonament
În această secțiune autorul îți pune la dispoziție un plan pe baza căruia să-ți dezvolți propria afacere pe bază de abonament, avertizându-te totodată asupra schimbărilor care au loc din punct de vedere contabil și asupra necesității unui nou set de statistici de operare pentru a-ți înțelege performanțele financiare.

„Una dintre cele mai provocatoare aspecte ale dezvoltării unei afaceri pe bază de abonament este nevoia de a învăța din nou fundamentele modului în care îți măsori progresul.”

În acest capitol autorul îți oferă un set de informații utile în ceea ce privește noțiunile pe care trebuie să le înțelegi și să le aplici într-o afacere pe bază de abonament, precum:

• Cum poți estima viabilitatea și performanța afacerii tale pe bază de abonament;

• Rata de reziliere;

• Marja;

• Raportul LTV:CAC;

• Cum se fac calculele;

• Cum să adaptezi canalul de vânzare în funcție de complexitatea ofertei;

• Cum să faci rost de bani pentru a-ți dezvolta afacerea pe bază de abonament;

• Cum reușești să vinzi un abonament;

• Cum să crești o afacere pe bază de abonament;

Întreg acest capitol este o lecție de business foarte aplicabilă, care îți va fi cu siguranță de un real folos în momentul în care vei adăuga afacerii tale o componentă pe bază de abonament, sau, în momentul în care te vei decide să demarezi un astfel de business.

În finalul cărții, autorul mărturisește deschis că:
„Ți-am împărtășit aceste povești în speranța că te vor inspira – indiferent de domeniul în care te afli – să îți dezvolți afacerea pe bază de abonament. Cred că vor face ca afacerea să fie mai puțin stresantă și mult mai valoroasă. Dacă ți-am inspirat o idee despre cum ai putea să automatizezi câțiva clienți în propria companie, atunci această carte își va fi servit scopul.”

TESTIMONIALE
„Indiferent că afacerea ta explodează sau a înțepenit într-o rutină, ai ce învăța de la John Warrillow, în această carte. Citește, pune în practică și urmărește cum îți cresc depozitele bancare în fiecare lună.” – Chris Guillebeau, autorul bestsellerurilor The Happiness of Pursuit și The $100 Startup din New York Times

„Până la pagina 40, Automatizarea clienților îți va fi reexaminat din temelii întreaga afacere. Cartea este o demonstrație clară a motivului pentru care câștigurile din abonamente ar trebui să constituie o parte a fiecărei companii.” – Jay Baer, autorul bestsellerului Youtility din New York Times

„Rareori se întâmplă ca o carte să fie capabilă de un impact atât de universal, imediat și profund asupra strategiei adoptate de aproape fiecare afacere, okay, de fiecare afacere. Pledoaria lui Warrillow în favoarea adăugării unui flux de câștiguri recurente modelului tău de afacere este convingătoare; el îți dezvăluie nouă modalități de a o face, precum și felul în care să navighezi printre potențialele capcane.” – Verne Harnish, director executiv la Gazellas și autor al cărților Scaling Up, The Greatest Business Decisions of All Time și Mastering the Rockefeller Habits

„În ziua de azi, Sfântul Graal în materie de afaceri îl reprezintă clientul extern loial. Automatizarea clienților este schița voastră de dezvoltare a unei afaceri care să genereze profit iarăși și iarăși.” – John Jantsch, autorul cărților Duct Tape Marketing și Duct Tape Selling

„În această carte fantastică, John Warrillow furnizează o cale clară de transformare a companiei tale dintr-una care trebuie să pornească de la 0 în fiecare lună, la una în care munca ta și, cel mai important, rezultatele tale sunt predictibile. Dacă vrei să construiești o afacere cu o idee de bază foarte sănătoasă și cu niște clienți extrem de bine serviți, această carte este o resursă inestimabilă.” - Bob Burg, coautor al volumului Go-giver și autor al cărții Adversaries into Allies
blacktech.ro

Postări populare