OUG privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și stabilirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze natural pentru sezonul rece 2021-2022
MUNCĂ
- Clienții casnici, persoanele fizice al căror consum total de energie electrică se situează între 150 kwh și 1.000 kwh inclusiv beneficiază de o compensare în sumă fixă de 0,21 lei/kwh aferentă acestui consum de energie electrică. Prețul de referință luat în calcul pentru energia activă este 0,68 lei/kwh și include tarifele reglementate și TVA.
- Soluții similare sunt și pentru consumatorii de gaze naturale. La gaze, compensația acordată de stat va fi de 25% din valoarea facturii aferente consumului, în cazul în care consumul total aferent acestei este cuprins între 80 și 960 de metri cubi.
- Măsurile vor fi aplicate în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022.
HG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată
- Începând cu 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va crește de la 2.300 de lei la 2.550 lei lunar.
- Reprezintă o creștere brută de 10,9 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 250 de lei în sumă brută. În valoare netă, salariul va crește cu 10%, respectiv cu 138 de lei.
- Conform datelor comunicate de Inspecția Muncii, în prezent sunt circa 1.970.000 salariați cu contracte de muncă active și normă întreagă cu salariul mai mic de 2.550 lei.
HG pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție social pentru consumatorul vulnerabil de energie
- Au fost stabilite detaliile mecanismului de punere în aplicare a măsurilor prin care persoanele cu venituri mici sunt sprijinite să-și achite facturile la încălzire.
- Aceste subvenții se vor acorda începând cu 1 noiembrie 2021 pe toată perioada sezonului rece.
OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii
- Guvernul introduce măsuri pentru combaterea fenomenului cunoscut sub denumirea de "muncă la gri", care constă nu doar în disimularea unui contract individual de muncă cu normă întreagă într-un contract de muncă cu timp parțial, ci și în acordarea în fapt de către angajator a unui salariu mai mare decât cel evidențiat în documentele financiar-contabile, așa numitul "salariul în plic".
- De asemenea, se introduc sancțiuni pentru angajatorii care întârzie cu mai mult de o lună plata salariului angajaților
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu