sâmbătă, 18 noiembrie 2023

De la 1 ianuarie 2024, Românii Vor Beneficia de Noi Vouchere Convertibile în Bani.


Autoritățile au anunțat că, începând cu 1 ianuarie 2024, românii vor primi un nou beneficiu sub forma unor vouchere acordate de stat, ce pot fi convertite în bani.

Potrivit surselor oficiale, aceste vouchere se vor adresa persoanelor care desfășoară activități în gospodăriile familiilor sau ale persoanelor singure și vor fi remunerate prin intermediul tichetelor casnice. Activitatea casnică, conform legii, este definită ca fiind o activitate ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria sau gospodăriile unei familii sau ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic.

Importanța acestei noutăți constă în faptul că activitatea casnică nu trebuie să aibă un scop comercial și nu poate aduce beneficii terților. Românii vor putea beneficia de aceste tichete începând cu 1 ianuarie 2024, fiecare tichet având o valoare nominală de 15 lei, ajustabilă anual. Este esențial de menționat că transferul acestor tichete este interzis.

Printre activitățile pentru care se pot emite aceste vouchere se numără serviciile de curățenie și igienizare, spălarea și călcatul rufelor, croitorie, prepararea hranei, îngrijirea corporală și supravegherea beneficiarului casnic dependent. De asemenea, tichetele pot remunera activități ale persoanelor care exercită ocazional profesia de bonă, cu mențiunea că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic.

Numărul de ore și volumul de muncă se stabilesc de comun acord între beneficiarul casnic și prestatorul casnic, cu condiția ca durata zilnică a prestării activităților casnice să nu depășească 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta între 16 și 18 ani.

Tichetele de activități casnice pot fi achiziționate de la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și de la Municipiul București, de la furnizorul universal de servicii poștale sau online, prin intermediul unei platforme electronice dedicate.

Valoarea nominală a tichetelor este de 15 lei, fiind ajustată anual conform legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Este important de reținut că aceste tichete nu pot fi transferate și pot fi utilizate exclusiv de către prestatorul casnic ale cărui date sunt specificate pe acestea.

Un aspect semnificativ este posibilitatea preschimbării tichetelor în bani de către prestatorul casnic într-un termen de maximum 12 luni de la data primirii lor, la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă, furnizorul universal de servicii, sau prin ordin de plată sau transfer bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică dedicată. Totodată, prestatorul casnic va fi supus impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale (CAS) pentru veniturile provenite din desfășurarea activităților casnice.

În cazul în care prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de Asigurări Sociale de Sănătate, acesta devine asigurat fără plata contribuției și are acces la pachetul de servicii medicale de bază, conform informațiilor oferite de ANAF.

Surse: Precizari ANAFSecretariatul General al Guvernului

sâmbătă, 15 iulie 2023

Accesează ușor finanțarea de care ai nevoie!

Aceasta reprezintă o instituţie financiară nebancară (IFN) specializată în creditări multiple, înregistrată în Registrul General al Băncii Naţionale a României sub nr. RG-PJR-42-110277/01.08.2013. Număr de înregistrare în Registrul Comerţului Ilfov: J23/1231/2013; cod de înregistrare fiscală: 31534882.

Îți oferă posibilitatea de a accesa finanțare în sezonul estival pentru a-ți îndeplini dorințele și planurile de vacanță sau alte nevoi personale.

Indiferent dacă vrei să călătorești în destinații exotice, să te bucuri de timpul petrecut în familie sau să îți îmbunătățești locuința, aceasta companie este aici pentru tine.

Pentru a beneficia de oferte, trebuie să îndeplinești câteva condiții minime. Trebuie să fii un solicitant nou, să ai un venit legal și să fii eligibil conform următoarelor criterii: să ai vârsta minimă de 18 ani, să fii cetățean român cu venituri legale și să atașezi o copie a cărții tale de identitate.

Aii multiple avantaje de care poți beneficia.

Ai posibilitatea de a obține un credit doar cu buletinul, fără a fi necesară o adeverință de venit.

Suma pe care o poți solicita variază între 800 lei și 50.200 lei, iar perioada de rambursare a creditului poate fi aleasă în intervalul cuprins între 6 luni și 60 de luni.

Un alt avantaj important este că nu există o limită de vârstă, astfel că toți cei care îndeplinesc condițiile pot aplica pentru un credit.

Nu e necesar să ai un cont bancar pentru a beneficia de aceste servicii.

Dobânda pe care o plătești rămâne fixă pe toată perioada contractului, astfel încât ai stabilitate și predictibilitate în rambursarea creditului.

În plus, aici beneficiezi de o procedură rapidă și eficientă. 

Decizia privind eliberarea creditului este luată în doar 60 de minute, astfel încât nu trebuie să aștepți mult timp pentru a-ți vedea planurile puse în aplicare.

Mai mult, există un Pachet Anticredit care îți oferă bonificații de rambursare totală anticipată. Astfel, dacă dorești să rambursezi creditul mai devreme, poți beneficia de avantaje suplimentare.

Echipele acestui IFN înțeleg că fiecare persoană are propriile sale necesități financiare și că istoricul creditar nu ar trebui să fie un obstacol în accesarea creditului. De aceea, acceptă și persoanele cu istoric negativ la Biroul de Credit. Își doresc să ofere acces la finanțare tuturor celor capabili să gestioneze un credit, tratându-i întotdeauna cu stimă, onestitate și fără discriminare, indiferent de nivelul lor de venituri, vârstă sau antecedente financiare.

Pentru a aplica pentru un credit, poți accesa acest link unde vei găsi toate informațiile necesare și pașii de urmat.

Dacă preferi să discuți direct cu un consultant, poți veni în oricare dintre cele peste 50 de birouri din întreaga țară sau poți aplica online.

Se mândresc cu faptul că oferă clienților credite simple și rapide. Au tehnologii inovatoare care le permit să nu solicite decât cartea de identitate, eliminând astfel necesitatea altor documente. Prin utilizarea acestor tehnologii, economisesc semnificativ timpul și eforturile clienților, oferindu-le posibilitatea de a accesa finanțarea dorită într-un timp cât mai scurt.

Alege acest IFN și bucură-te în sezonul estival de liniște și confort financiar!

credius.ro

vineri, 30 iunie 2023

Radierea unei Persoane Fizice Autorizate (PFA) din evidența ANAF: Datoriile sunt preluate de fostul titular, conform deciziei ICCJ.


Radierea unei Persoane Fizice Autorizate (PFA) din evidența Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) este o procedură prin care se întrerupe activitatea economică a unei PFA și se elimină înregistrarea acesteia în baza de date a autorității fiscale.

Radierea poate fi efectuată și atunci când PFA are datorii la stat conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

Într-un caz specific, în care o PFA are datorii la stat și este radiată din evidența ANAF, aceste datorii vor fi preluate de către fostul titular al PFA conform Deciziei 20/2023 emise de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) - care a apărut în Monitorul Oficial.

Decizia ICCJ impune fostului titular responsabilitatea de a achita datoriile respective, fără a le anula. Acest lucru înseamnă că fostul titular devine direct responsabil de plata acestor datorii către stat, chiar dacă PFA a fost radiată din evidența ANAF.

Deciziile emise de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au putere obligatorie și trebuie respectate de către toate instanțele și autoritățile implicate.

În cazul radierii unei PFA din evidența ANAF, în temeiul unei decizii a ICCJ care prevede preluarea datoriilor de către fostul titular, autoritățile fiscale au obligația de a acționa în conformitate cu această decizie și de a solicita fostului titular plata datoriilor respective.

Mai multe detalii direct de la sursă, AvocatNet.ro.

marți, 16 mai 2023

WEBINAR live pe StartupCafe: Programul pentru Digitalizarea IMM.

Dacă dorești să-ți digitalizezi afacerea, mâine, 17 mai, de la ora 11.00, poți afla detalii despre finanțările Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de maxim 100.000 EUR.

Webinarul se transmite live, video, pe pagina de Facebook a StartupCafe, pe canalul de YouTube StartupCafe și transmis sub formă de video embeded în articolul de pe site-ul StartupCafe.ro.

Webinarul este susținut de:
  • Răzvan Gălățan, expert în fonduri europene, director executiv al companiei de consultanță GoodWill Consulting,
  • Bogdan Ivașcu, country manager al ASUS România.
asus.com

Ai marea șansă de a te număra printre cei 5.000 de potențiali beneficiari întrucât din 15 februarie, doar 300 de antreprenori s-au înscris în program până duminică, 14 mai, ora 16.55.

Sesiunea de depunere a proiectelor continuă până pe 30 iunie, ora 24.00, în sistemul electronic PNRR.

joi, 6 aprilie 2023

Noua Versiune REVISAL, din 10 aprilie 2023.

Versiunea curentă a aplicaţiei Revisal a fost pusă la dispoziţia angajatorilor în decembrie 2020.

Din 10 aprilie 2023, INSPECȚIA MUNCII pune la dispoziția angajatorilor noua versiune a Registrului General de Evidență a Salariaților REGES/REVISAL.

Așadar, transmiterea registrului va putea fi efectuată numai pentru fișiere de tip .rvs generate sau validate prin versiunile 6.0.8/6.0.9 ale aplicației Revisal.

Ce aduce nou versiunea Revisal 6.0.9?

✅ Posibilitatea de înregistrare a oricăror contracte suspendate, indiferent de normă (respectând temeiurile și regulile de suspendare) sau a oricaror contracte active cu normă întreagă, pentru un angajat acoperind următoarele scenarii:
· Toate contractele unui angajat pot fi cu normă întreagă și suspendate;
· Un contract cu normă întreagă poate fi activ, restul contractelor, indiferent de norma și de numărul lor, pot fi suspendate;
· Un angajat poate să aibă un singur contract cu normă întreaga la același angajator;
· Un angajat poate să aibă mai multe contracte active cu normă întreagă la angajatori diferiți, cu respectarea prevederilor legale.

✅ Raportul per salariat evidențiază reactivarea înregistrata în istoricul contractului, iar aceasta operațiune nu este ignorată în cadrul mecanismului de constituire a intervalelor de vechime.

✅ Actualizare nomenclator coduri COR: coduri modificate, denumiri modificate, ocupații noi, 66 de coduri eliminate.

✅ Actualizarea nomenclatorului Naționalitate pentru Marea Britanie, în privința cetățeniei pentru salariații activi și angajatori persoane fizice proveniți din Marea Britanie.

IMPORTANT

Lucrările de mentenanță necesare actualizării versiunii
sunt programate în perioada 07.04.2023 ora 14:00 - 08.04.2023 ora 14:00, interval în care portalul REGES pentru transmiterea on-line a registrului general de evidență a salariaților va fi indisponibil.

Pentru actualizarea aplicației Revisal de către angajatori, este recomandat să se urmăreasca instrucțiunile cuprinse în Ghidul de instalare şi utilizare, ce urmează să fie publicate ulterior efectuării lucrărilor de mentenență aici: https://www.inspectiamuncii.ro/reges

Pentru securitatea datelor, este indicat ca, înainte de orice operaţiune legată de instalarea unei noi versiuni a aplicaţiei Revisal, să se efectueze o copie de siguranță a bazei de date.

Angajatorii care în prezent utilizează versiunea Revisal 5.0.8 nu vor putea mai transmite fișierele de tip .rvs în noua versiune.

duminică, 26 martie 2023

10% cashback cu Mastercard pentru taxe și impozite până în 31 martie.


Mastercard a lansat o campanie de cashback pentru românii care îşi plătesc taxele şi impozitele cu cardul, până pe 31 martie: 10% cashback, în limita a 50 de lei, pentru fiecare tranzacţie, direct în contul din care s-a efectuat plata.

Alege să plătești taxele şi impozitele cu un card de debit sau credit Mastercard, pe platforma şi în aplicaţia mobilă Ghişeul.ro sau pe alte platforme online puse la dispoziţie de administraţiile locale.

În urma tranzacţiei, beneficiezi de cashback în valoare de 10% - până la 50 lei per cashback şi până la 600 lei per card.

Sursa: Mastercard

Actualizare la Ghiseul.ro, disponibil în Android și iOS

luni, 27 februarie 2023

Vouchere cadou pentru salariatii din RO.

Tichetele cadou acordate angajatilor sunt scutite de contributii sociale si de impozitul pe venit, in limita a 300 de lei de persoana, conform prevederilor legale stipulate in Legea nr. 165/2018 si OUG nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Sumele alimentate prin cardul cadou pot fi alocate din bugetul cheltuielilor sociale si sunt deductibile fiscal pana in limita a 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului.



In conditiile de mai sus, aceste venituri nu sunt cuprinse in baza de impozitare lunara a contributiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM) (art. 142 lit. b) din Codul fiscal, art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, art. 220⁴ alin. (2) din Codul fiscal).

Ceea ce depaseste valoarea maxima de 300 lei reprezinta venit impozabil din salarii si se va impozita  conform Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Sursa: ANAF

sâmbătă, 28 ianuarie 2023

Ghiseul.ro, disponibil în Android și iOS.

Ghişeul.ro este o platformă ce permite plata impozitelor şi taxelor stabilite de instituţiile publice înrolate în sistem,  precum și a amenzilor contravenţionale.

Mai mult, pot fi efectuate plăţi aferente prestării oricărui serviciu public, inclusiv oricărui serviciu comunitar de utilitate publică, precum şi orice plăţi aflate în legătură, directă sau indirectă, cu prestarea respectivului serviciu public.

Ghişeul.ro vă scapă de statul la coadă pentru aceste servicii:


Asociaţia pentru Plăţi Electronice din România, care se ocupă de administrarea platformei, a lansat şi aplicaţia pentru smartphone-uri cu Android și iOS.

Poți descărca aplicația:
Ghişeul.ro are peste 1.5 milioane de utilizari, în 2022 fiind realizate prin intermediul platformei IT peste 3.7 milioane de plăţi.

“Digitalizarea poate simplifica viața românilor și poate aduce încredere în relația cu instituțiile publice. La ADR avem o misiune clară, care va defini modul în care cetăţenii interacţionează cu statul. Vrem să eliminăm copia XEROX şi drumurile inutile între instituţiile statului. Vrem să mutăm interacţiunea dintre cetăţean şi stat în mediul online, unde rezolvarea problemelor este la câteva click-uri distanţă. Rolul nostru este de a simplifica, prin digitalizare, punctele de interacţiune care consumă resurse de timp pentru toţi factorii implicaţi”, a precizat Dragoș-Cristian VLAD, președintele ADR.

Sursa: Autoritatea pentru Digitalizarea României

duminică, 8 ianuarie 2023

ANAF. Lista seminariilor web pentru ianuarie 2023.


ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistență contribuabili/Servicii oferite contribuabililor, lista seminariilor web care se vor desfășura în luna ianuarie.

Printre temele dedicate persoanelor fizice se numără:

✔ Tratamentul fiscal al veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor aplicabil în anul 2023

✔ Stabilirea rezidenţei fiscale a persoanelor fizice la sosirea în/plecarea din România şi înregistrarea fiscală a persoanelor fizice nerezidente

✔ Tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obţinute de persoanele fizice din prestarea de activităţi independente impuse pe bază de norme de venit-noutăţi legislative aplicabile începând cu data de 01 ianuarie 2023

✔ Tratamentul fiscal al veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net se determină în sistem real - aplicabil în anul 2023,

Se vor aborda și subiecte de interes pentru persoanele juridice:

✔ Noutăți legislative privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

✔ Tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obţinute de persoanele juridice fără scop patrimonial, constituite în baza O.G. nr. 26/2000

Durata seminariilor este de 2 ore.

Înscrierea este facilă, direct pe site, și se poate efectua până la data şi ora începerii seminariilor, în limita locurilor disponibile.


PS. REGULI PENTRU BUNA DESFĂŞURARE A SEMINARIILOR:

1. Accesaţi link-ul de participare cu cel puţin 5 minute înainte de începerea seminarului;

2. În timpul seminarului microfoanele participanţilor vor fi închise de moderator.

3. Întrebările vor fi adresate doar în timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri.

4. În timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri vă puteţi înscrie pentru adresarea întrebărilor prin ridicarea măinii (raise hand), moment în care, în funcţie de numărul de întrebări, moderatorul vă va porni microfonul.

5. La întrebările din cadrul sesiunii de întrebări şi răspunsuri se va răspunde în plen, în funcţie de numărul şi de complexitatea acestora.

blacktech.ro

Postări populare