luni, 28 noiembrie 2022

Serviciul afisare nume beneficiar (SANB), util în prevenirea fraudelor online.


Băncile din România oferă clienților o nouă facilitate de verificare a identității beneficiarului real al plății prin Serviciul Afișare Nume Beneficiar (SANB), care are ca obiectiv prevenirea fraudelor în rândul clienților care efectuează plăți electronice și reducerea tranzacțiilor eronate generate de introducerea greșită a beneficiarului (a contului IBAN).

În faza pilot, Serviciul Afișare Nume Beneficiar este disponibil în prezent la CEC Bank, ING Bank și Libra Internet Bank, începând cu anul 2023 și alte bănci urmând să ofere această facilitate.

Serviciul Afișare Nume Beneficiar este pus la dispoziția băncilor conectate la Casa de Compensare a plăților interbancare de către TRANSFOND, pe bază de aderare.

Serviciul Afișare Nume Beneficiar este administrat de Asociația Română a Băncilor, ca serviciu adițional opțional la Schemele de transfer credit SEPA RON, în baza Convenției privind Schemele naționale de plăți și a mandatului dat de Banca Națională a României.

Baza de date SANB administrată de TRANSFOND este creată pe baza informațiilor transmise de către prestatorii de servicii de plată din România care oferă acest serviciu. Funcționalitatea este imediată la momentul inițierii unei plăți din canalul online al băncilor participante (Mobile sau Internet Banking) și este oferită gratuit clienților.

Practic, SANB asigură furnizarea și afișarea automată în ordinul de plată electronică a prenumelui și inițialei numelui beneficiarului plății, în momentul introducerii de către plătitor a contului IBAN al beneficiarului. În cazul unei plăți către o persoană juridică se va afișa plătitorului, pentru validare, o parte din denumirea firmei. Serviciul Afișare Nume Beneficiar este disponibil 24/7 în rândul băncilor participante la SANB.

Una dintre tipologiile de fraudă online prin manipularea plătitorului presupune transmiterea unui e-mail sau SMS prin care se solicită, în numele unor beneficiari cunoscuți precum furnizori de utilități sau alți furnizori de servicii, plata unor facturi, indicând coduri IBAN ale unor conturi proprii ale infractorilor, diferite de cele ale beneficiarilor îndreptățiți.


duminică, 6 noiembrie 2022

ANAF a publicat "lista albă" a firmelor fără datorii la stat.

Agenția Națională de Administrare Fiscală publică pe portalul propriu prima listă a contribuabililor persoane juridice care nu au obligații restante, aferentă trimestrului III al anului curent.

Lista cuprinde un număr de 571.300 de contribuabili persoane juridice care și-au declarat și achitat la scadență obligațiile fiscale de plată și care nu figurează în evidențele fiscale cu obligații bugetare restante.

Lista cuprinde denumirea contribuabilului și codul de identificare fiscală și este ordonată alfabetic. Totodată, există opțiunea interogării punctuale a informațiilor despre fiecare contribuabil după denumirea acestuia.

Conform procedurii de publicare condițiile ce trebuie îndeplinite cumulativ de către contribuabili la întocmirea listei sunt:
- sunt depuse pe perioada de prescripție a dreptului de a stabili obligații fiscale, toate declarațiile fiscale potrivit vectorului fiscal până la întocmirea listei. Această condiție se consideră îndeplinită și în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declarații fiscale, obligațiile fiscale au fost stabilite prin decizie, de către organul fiscal;
- au achitat la scadență/termenul de plată prevăzut de lege obligațiile principale și accesoriile în trimestrul pentru care se realizează publicarea listei;
- nu înregistrează obligații bugetare restante la data întocmirii listei.
 
De asemenea, în categoria contribuabililor care sunt cuprinși în listă fac parte și contribuabilii care se încadrează în situațiile prevăzute la art. 157 alin (2) și (3) din Codul de procedură fiscală, inclusiv cei care beneficiază de înlesniri la plată acordate potrivit legii și care se află în derulare.

În categoria contribuabililor care nu fac obiectul publicării sunt cuprinși contribuabilii care au fost declarați inactivi temporar de către Registrul Comerțului sau care au fost declarați inactivi potrivit dispozițiilor din art. 92 din Legea nr. 207/2015 cu modificările și completările ulterioare.

ANAF va publica lista contribuabililor persoane juridice care nu înregistrează obligații restante, trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare.


Lista poate fi vizualizată:

blacktech.ro

Postări populare