miercuri, 3 martie 2021

Revolut a primit licenţă bancară în România + modificări din 23 aprilie 2021.


Revolut, aplicaţia financiară cu peste 15 milioane de utilizatori în întreaga lume, a primit licenţă bancară în România, ceea ce face ca depozitele clienţilor să intre sub protecţia Schemei Europene de Garantare a Depozitelor, în limita a 100.000 euro.

Revolut are două entităţi autorizate în Lituania, iar în România acţionează în urma notificării BNR de către autoritatea de supraveghere care i-a acordat licenţa și anume Banca Lituaniei.

Cele 2 entităţi sunt Revolut Bank UAB şi Revolut Payments UAB.

Revolut Bank UAB este instituţie de credit (bancă) care acţio­nează în baza paşaportului european, exercitarea dreptului de liberă prestare a serviciilor.

Pentru România, Revolut Bank a fost notificată numai pentru preluarea de depozite şi de alte fonduri rambursabile.

Revolut Payments UAB este o instituţie emitentă de monedă electronică, care acţionează pe paşaport şi în România în baza notificării Băncii Lituaniei pentru mai multe activităţi.

Modificări Revolut, valabile din 23 aprilie 2021
1. Retrageri de la ATM
Plan standard
· Limita lunară gratuită este de 800 lei. Odată ce ați atins-o, veți începe să plătiți o taxă.
· Introducem, de asemenea, o limită de cinci retrageri de bancomate. Odată ce ați atins acest lucru, veți începe și să plătiți o taxă.
· Ambele limite se aplică independent. Veți începe să plătiți o taxă imediat ce atingeți una, chiar dacă nu o atingeți pe cealaltă.
· Taxa este încă de 2%, dar adăugă o taxă minimă de 5 lei. Aceasta înseamnă că veți plăti cea mai mare valoare de 5 lei sau 2% din retragere.

Plan Plus, Premium sau Metal
Limitele gratuite de retragere de bancomate pentru clienții Plus, Premium și Metal vor rămâne aceleași și nu limitează numărul de retrageri pe care le puteți face fără taxe în cadrul acestor planuri.
Taxele pentru retragerile ATM peste aceste limite vor rămâne aceleași, la 2%, dar introduc și o taxă minimă de 5 lei per retragere.

2. Transferuri internaționale de bani
Cele mai populare tipuri de plată, utilizate de peste 90% dintre clienți, vor rămâne fără taxe. Acestea includ:
· Transferuri bancare locale gratuite în moneda dvs. de origine
· Transferuri locale și internaționale gratuite în euro către orice țară din cadrul SEPA (care include țările UE / SEE, Marea Britanie, Elveția)
· Transferuri gratuite către alți clienți Revolut (peer-to-peer) din orice țară din lume

Următoarele modificări ale taxelor vor afecta numai clienții care trimit bani în afara zonei SEPA (care include țările UE / SEE și Marea Britanie, Elveția) sau dacă efectuați un transfer transfrontalier într-o altă monedă decât euro.

În prezent, Revolut oferă două tipuri de transfer internațional: transferuri „transfrontaliere” și plăți „SWIFT”. Fiecare are două certificate separate:
· Clienții Standard și Plus primesc un transfer transfrontalier gratuit pe lună, apoi plătesc 2,5 lei pe transfer. Transferurile SWIFT costă fie 15 lei, fie 25 lei, în funcție de monedă.
· Clienții Premium și Metal nu plătesc taxe pentru transferuri transfrontaliere și primesc un transfer SWIFT gratuit pe lună, apoi plătesc 15 lei sau 25 lei, în funcție de monedă.

Ce se schimbă
Combină transferurile „transfrontaliere” și „SWIFT” într-o categorie simplă și transparentă numită „plăți internaționale”.
Taxele de transfer internațional vor varia între 1,5 lei și 25 lei, în funcție de cât transferați și de unde.
Clienții Premium și Metal vor beneficia în continuare de o plată gratuită.
· Standard și Plus. Fără alocație gratuită. Aceste planuri sunt cele mai potrivite pentru cei care trimit doar ocazional transferuri internaționale.
· Premium. O plată internațională gratuită pe lună. Cel mai bun pentru persoanele care efectuează transferuri internaționale lunar.
· Metal. Trei plăți internaționale fără taxe pe lună. Cel mai bun pentru cei care trimit frecvent transferuri internaționale.

3. Taxa de livrare pentru cardurile Revolut
Până în prezent, clienților din planul standard li se percepe 4,99 GBP sau echivalent valutar pentru livrarea standard a unui card Revolut și 19,99 EUR sau echivalent valutar pentru livrarea expresă.

Taxa de livrare poate fi mai mare în funcție de locul solicitat.

Alătură-te mie și celor peste 12 milioane de utilizatori cărora le place această aplicație bancară digitală. Înscrie-te cu link-ul meu de mai jos și verifică cardurile lor virtuale de unică folosință pentru cumpărături sigure: https://revolut.com/referral/valents8ep!FSOAA


NOU: Înscrieri în platforma de educație financiară.


Ministerul Educației, Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Română a Băncilor anunță lansarea platformei de educație financiară www.edu-fin.ro.

Cele cinci instituții partenere invită entitățile angrenate în proiecte din domeniul educației financiare să își înscrie, până la finele lunii aprilie 2021, programele proprii de educație financiară, dezvoltate începând cu anul 2018, pe platforma www.edu-fin.ro, la secțiunea Cartea Albă.

Prin intermediul platformei www.edu-fin.ro se creează o bază de date, care cuprinde toate entitățile care doresc să-și promoveze proiectele de educație financiară, derulate în nume propriu la nivel național. Înscrierea în această bază de date este facilă, permițând o mai bună interconectare a actorilor implicați în activități de educație financiară, oferind și o imagine de ansamblu a educației în acest domeniu din România.

Pentru publicul larg, site-ul reprezintă o platformă interactivă, ce pune la dispoziție sfaturi practice pentru toți cei care doresc să-și dezvolte cunoștințele, atitudinea și comportamentul financiar.

Cele cinci instituții partenere au încheiat, în anul 2018, un Acord de colaborare pentru realizarea de activități comune în domeniul educației financiare și pentru elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară. Acordul reprezintă expresia concretă a recunoașterii importanței educației financiare de către părți şi creează cadrul interinstituțional pentru coordonarea eforturilor în domeniul educației financiare.

Unul dintre obiectivele Acordului de colaborare vizează elaborarea ”Cărții albe”, care va conține și lista tuturor actorilor angrenați în activități/proiecte din domeniul educației financiare.

Lansarea platformei de educație financiară www.edu-fin.ro reprezintă o etapă a procesului de elaborare a Strategiei Naționale de Educație Financiară, a cărei primă formă va fi lansată spre consultare publică în cursul anului. Toate părțile interesate vor avea posibilitatea să avanseze propuneri pe marginea strategiei pe platforma www.edu-fin.ro și să se implice în implementarea acesteia.

Realizarea unei Strategii Naționale de Educație Financiară reprezintă o soluție validată de practica europeană și internațională pentru impulsionarea creșterii gradului de educație financiară. De asemenea, urmărește creșterea nivelului de cunoștințe și abilități financiare ale cetățenilor, ajutându-i să gestioneze riscurile asociate accesării, cu mai mare ușurință, a unor servicii financiare tot mai complexe și să beneficieze, într-o măsură cât mai mare de avantajele oferite de acestea, inclusiv prin consolidarea situației și perspectivelor lor financiare.

Sursa: BNR
blacktech.ro

Postări populare